Programul de reabilitare termica este un program electoral

Vineri, 29 Mai 2009, ora 15:21
1254 citiri
Programul de reabilitare termica este un program electoral

Reprezentantii Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) considera ca programul de reabilitare termica a cladirilor este unul electoral, care nu are acoperire in practica, in timp ce masurile concrete propuse de companiile din domeniu pentru depasirea crizei nu au fost aplicate, potrivit Newsin.

"Foarte putini bani au fost alocati pentru acest program si, in prezent, i se face o publicitate nerealista, amplificata. Suntem extrem de nemultumiti de masurile pe care le ia Guvernul pentru a ajuta IMM-urile din domeniul tamplariei termoizolante sa depaseasca situatia economica actuala. S-au cerut cateva masuri concrete, insa acestea nu au fost aplicate pana in acest moment", a declarat, vineri, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), Valentin Petrescu.

Printre masurile propuse de PPTT Guvernului pentru relansarea economica a sectorului se numara plata TVA-ului la incasarea facturii, care a existat in proiectia bugetara, dar a fost abandonata.

"Subliniem ca acum sunt favorizate in mod evident firmele asa-zis, care, pe langa neplata datoriilor catre furnizori, isi si deduc TVA-ul. Din declaratiile domnului ministru Nita, se pare, din pacate, ca nu putem sa ne asteptam curand la aceasta masura, dar facem un apel atat la colegii nostri din patronate, cat si la executiv, sa nu abandoneze ideea", a mai spus Petrescu.

Potrivit PPTT, alta directie importanta trebuie sa fie accelerarea acordarii de fonduri structurale, in conditiile in care se implineste un an de cand au fost depuse proiectele pentru acordarea acestor bani.

"Pentru categoria de prioritate intai au fost depuse dosare pentru acordarea de fonduri structurale, din luna iulie a anului trecut, in valoare de 250.000-1.500.000 euro, iar termenul asumat pentru rezolvarea acestora a fost 17 septembrie 2008. Pana in prezent, niciun dosar nu a fost semnat", a precizat presedintele PPTT. De asemenea, printre masurile propuse se mai numara scutirea platii la impozitul pe profitul reinvestit.

"Statul lucreaza de prea mult timp pe aceasta masura. Daca nu se aplica acum, ma indoiesc ca se va aplica vreodata", a adaugat Petrescu.

Potrivit PPTT, somajul tehnic este singura masura concreta adoptata pana acum de Guvern.

"Potrivit Executivului, aceasta masura nu este valabila decat in momentul inchiderii totale a activitatii unei intreprinderi, ceea ce mi se pare aberant", a mentionat reprezentantul PPTT.

Piata romaneasca de tamplarie termoizolanta a inregistrat, in primele cinci luni ale anului 2009, o scadere de circa 20-40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in 2008 a avut o valoare de 850 milioane euro.

 

#reabilitare termica, # locuinte, # plati, # impozit, # tva , #Stiri Imobiliare