Real estate: o criza a " pietii mature" ?

Joi, 31 Iulie 2008, ora 13:03
1767 citiri
Real estate: o criza a " pietii mature" ?

In ciuda evidentelor cu aspect " globalist"- care nu mai trebuie evocate suplimentar caci se cunosc- la noi continua sa se manifeste un gen de betie cu apa rece care ar fi simpla mostra de naivitate daca nu ar contine si o nota stravezie de intoxicatie in forme disperate.

Intre acestea, destul de curioasa este ideea care pune recentele evolutii romanesti -inca lipsite de anvergura ce se va observa curand- in seama "maturizarii " iar criza- despre care se vorbeste inca soptit - ca un fenomen inevitabil perioadei de iesire din adolescenta.


Insa notiunea de "maturitate "- desi utilizata ceva mai insistent acum - este destul de nepotrivita pentru o piata care, in acest deceniu, s-a caracterizat mai degraba prin dictatura pietii de ponturi si prin marile afaceri complexe al caror aspect concurential a lipsit cu desavarsire.


De aceea o extindere a "pietei imobiliare " ( de unde "hazardul dirijat " al marilor combinatii de cabinet va fi diminuat caci de lipsit, nu poate lipsi ) va aduce o, sa zicem asa , "maturizare " oarecare (desi insasi ideea este lipsita de suport atata vreme cat piata exista si are o traditie de cateva sute de ani ) sau mai bine zis o "normalizare " care, tradusa in clar, indica introducerea normei acolo unde astazi domneste invarteala in forma cea mai sfidatoare.


Dar, din pacate, presupusa etapa matura nu-i decat inca o iluzie care va mai trebui nutrita consistent  pana sa se apropie de realitatea documentata. Caci noi avem, inca, un simulacru de piata atata vreme cat nu "piata " regleaza desfasurarile prin mecanisme de " cerere si oferta " (asa cum scrie la carte) ci deciziile de cartel si investitiile hotarate in secret iar, pe deasupra, valuri de crize produse aiurea care nu au nici o legatura directa cu starile locale dar se reflecta prin dependente create recent si parazitar.


In aceasta situatie, nu "maturitate " ar trebui sa pretindem ci o "piata " autentica, unde notiuni precum concurenta , proprietate , munca si bani sa treaca in viata reala din schemele ideologice unde se afla acum.

Un comentariu de Artur Silvestri, Profesor de gestiune imobiliara si expertiza de patrimoniu la Universitatea Internationala Francofona din Bruxelles.