Romania a avut cea mai mare crestere anuala a constructiilor din UE, in iulie

Miercuri, 17 Septembrie 2008, ora 15:33
1079 citiri
Romania a avut cea mai mare crestere anuala a constructiilor din UE, in iulie

Sectorul constructiilor din Romania a crescut cu 28,4% in iulie fata de luna similara din 2007, acesta fiind cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor publicate, miercuri, de biroul european de statistica, Eurostat.In iulie, Slovenia s-a pozitionat a doua dupa cresterea anuala a lucrarilor de constructii, cu 17,9%, urmata de Bulgaria, cu 16,4% si de Polonia, cu 16,1%.


In schimb, in Spania prabusirea sectorului constructiilor a continuat si in iulie, cand s-a inregistrat o reducere ale lucrarilor de constructii de 15,9%, in timp ce Germania si Portugalia au raportat un declin in acest domeniu de 2,3%, respectiv 1,4%.


Eurostat, care a centralizat date pentru 13 din cele 27 de state membre, arata ca sectorul constructiilor a scazut in UE, in a saptea luna din 2008, cu 1,5% fata de iulie 2007, in timp ce tarile din zona euro au raportat o scadere anuala mai mare, de 3,3%, in acelasi interval. Fata de luna anterioara, sectorul constructiilor a raportat o crestere de 0,2% in statele membre ale UE si de 0,1% in zona euro.


Sectorul constructiilor a crescut in iulie in zece state din blocul comunitar si a scazut in trei, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor publicate de Eurostat.


Constructiile de cladiri au scazut in iulie cu 1,8% fata de luna similara din 2007 in UE si cu 3,3% in zona euro, iar cele ingineresti s-au redus cu 0,3% in UE si cu 4% in zona euro.


Comparativ cu luna iunie, sectorul constructiilor a crescut, in iulie, in zece state membre si a scazut in trei dintre acestea. Cele mai mari cresteri lunare au fost in Bulgaria, de 5,3%, Portugalia, de 3,6% si Slovenia, de 2,9%, in timp ce Marea Britanie, Germania si Spania au inregistrat scaderi in acelasi interval, de 2,7%, 2%, respectiv 0,7%. Romania a avut o crestere de 1,7% in iulie fata de luna precedenta.