Romania ar putea avea doua milioane metri patrati de inchiriat in centre comerciale, in 2010

Miercuri, 08 Octombrie 2008, ora 09:31
1524 citiri
Romania ar putea avea doua milioane metri patrati de inchiriat in centre comerciale, in 2010

Totalul suprafetei inchiriabile in centrele comerciale va depasi doua milioane de metri patrati pana la sfarsitul anului 2010, daca toate proiectele anuntate se realizeaza, se arata intr-un comunicat al companiei imobiliare Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Situatia economica internationala care cauzeaza atatea ingrijorari in Europa ar putea fi, de fapt, cel mai bun lucru care i se putea intampla acestui sector in Romania, conform declaratiilor expertilor in acest domeniu, prezenti la Conferinta anuala a International Council of Shopping Centers (ICSC) in Romania.

Confruntandu-se cu criza de pe piata financiara internationala, dezvoltatorii si retailerii spun ca aceasta ar putea fi chiar o oportunitate pentru sectorul de real estate pentru a analiza retrospectiv ceea ce a realizat in jumatate din timpul necesar altor tari si de a planifica mai strategic viitorul.

In timp ce aceasta ar putea insemna ca anumite centre comerciale anuntate sa nu fie in fapt realizate pe termen scurt si mediu, apreciaza Razvan Gheorghe, director general la Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Cu 24 de centre comerciale deschise pana la sfarsitul lui 2007 si inca 36 anuntate, multi profesionisti din real estate-ul romanesc si-au manifestat ingrijorarea ca o tara cu o populatie de 22 milioane de locuitori, dintre care multi locuiesc departe de aria de acoperire a oricarui centru comercial, nu va putea sustine o crestere in retail la un asemenea nivel, mai ales ca multe dintre centrele comerciale sunt in Bucuresti.

'Suntem intr-una dintre cele mai dificile situatii economice cu care ne-am confruntat pana acum, dar proprietatile sunt o investitie pe termen lung. Avand in vedere lipsa de lichiditati de pe piete vom asista la o incetinire a ritmului de livrare a centrelor comerciale pe piata.

Va trebui sa asteptam sa vedem ce se intampla cu America pentru a incepe sa construim o piata mai solida si responsabila', a declarat TJ Kearns, Managing director la Caelum Development in Romania, in cadrul conferintei ICSC.

In 2007 valoarea vanzarilor in retail a crescut cu 17,8 la suta pentru a ajunge la 31,3 miliarde de euro, datorita cresterii economice a tarii, aderarii la UE, a salariilor mai mari si a accesului mai facil la imprumuturi.

De asemenea, cifrele indica ca stocul de centre comerciale din Romania este in prezent mai mic decat in orice alta tara est-europeana. In Romania, sunt 41 de mp de retail la mia de locuitori (media europeana fiind de 195 mp/1000 locuitori), se arata in raportul bianual European Shopping Centres Report, emis de consultantul global in real estate, Cushman & Wakefield.

Bucurestiul a avut trei deschideri de centre comerciale in 2008, pana in prezent, care au insumat aproximativ 90.000 mp inchiriabili (Baneasa Shopping City, Vitantis si Extinderea Iris Titan) si asteapta inca trei deschideri importante pana la sfarsitul lui 2008 - centrul de outlet Fashion House, Liberty Center si Grand Arena insumand alti 85.000 mp.

Acestia se adauga stocului de aproximativ 315.000 mp inchiriabili de centre comerciale de la sfarsitul anului 2007, conform datelor Cusman & Wakefield.