Romania, prima in UE dupa cresterea productiei din constructii

Miercuri, 18 August 2010, ora 13:06
1642 citiri
Romania, prima in UE dupa cresterea productiei din constructii

Romania se plaseaza pe prima pozitie in Uniunea Europeana (UE) in functie de ritmul de crestere a productiei din constructii, in luna iunie, de 16,5%, comparativ cu mai, avansul mediul la nivelul blocului comunitar fiind de 3,5%, potrivit datelor Eurostat.

In mai, Romania a inregistrat o scadere a productiei din constructii, in ritm lunar, de 1,3%. Scaderea medie, la nivelul UE, a fost de 0,1%.

Dintre cele 14 state prezente in raportul Eurostat, sase au consemnat scaderi ale indicatorului, celelalte tari inregistrand evolutii pozitive.

Dupa Romania, cele mai accentuate cresteri se observa la Spania (7,2%) si Polonia (4,5%).

Cele mai mari scaderi sunt consemnate de Ungaria (2,3%), Olanda (1,8%) si Slovenia (1,6%).

In ritm anual, activitatea din constructii a scazut in iunie, in Romania, cu 5,3%, dupa un declin de 16,4% in luna mai. La nivel comunitar, indicatorul a crescut cu 5,4% in iunie, comparativ cu o scadere de 2,8% in mai.

Productia din constructii a crescut in iunie, comparativ cu aceeasi luna din 2009, in cinci state comunitare si a scazut in noua.

Cele mai mari avansuri au fost inregistrate de Spania (18,6%), Marea Britanie (13,6%) si Polonia (10,2%). Cele mai accentuate evolutii negative sunt observate la Ungaria (19,6%), Bulgaria (17,5%) si Slovenia (16,9%).

In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari economii din Uniune, productia din constructii a crescut cu 2,7% in ritm lunar si cu 3,1% in ritm anual.

Datele Eurostat referitoare la evolutia in ritm lunar a activitatii din constructii sunt ajustate sezonier, iar cele privind evolutia anuala sunt ajustate in functie de numarul zilelor lucratoare.

Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul lunii august ca in luna iunie volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de mai, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 46,7%, respectiv cu 16,6%.

Fata de luna corespunzatoare a anului anterior, indicatorul a scazut ca serie bruta cu 5,2% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 8,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#romania, #ue, #productie, #industrie, #constructii , #Stiri Imobiliare