3% din totalul terenurilor agricole, afectat de inundatii

Sambata, 10 Iulie 2010, ora 23:09
2252 citiri
3% din totalul terenurilor agricole, afectat de inundatii

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat sambata, in cadrul emisiunii "3x3" de la Realitatea TV, ca din ultimele evaluari reiese ca suprafata agricola afectata de inundatii este de 243.000 ha, iar multe din raportarile privind terenurile calamitate vin din judete care nu au fost inundate, transmite NewsIn.

Suprafata afectata reprezinta circa 3% din totalul terenurilor agricole. Cele mai afectate sunt culturile de rapita, grau si porumb.

"Suprafetele cele mai mari declarate calamitate vin din judete in care nu au fost inundatii.

Aceasta situatie vine in virtutea unei inertii, pentru ca pana la inceputul acestui an a fost in vigoare legea privind despagubirile in caz de calamitate. Prin aceasta lege, statul platea de doua ori: un procent din prima de asigurare pentru fermieri si despagubirea in caz de calamitate" a precizat Dumitru.

Intrebat fiind ce masuri ar putea lua in cazul in care ar putea exista dubii cu privire la veridicitatea informatiilor primite din judete legate de terenurile calamitate, ministrul a spus ca singurul lucru pe care il poate face este sa trimita in teritoriu corpul de control al ministerului sa verifice daca cifrele sunt adevarate, iar daca acestea se dovedesc a fi false, sa ii demita pe cei responsabili.

Pe de alta parte, in opinia ministrului agriculturii, daca ploile vor continua, este posibil ca productia agricola din acest an sa fie mai proasta decat cea din 2009.

Totodata, Mihail Dumitru a mai precizat ca,din cauza ploii, calitatea graului va fi scazuta in acest an, iar pierderile la cultura de grau s-ar putea ridica la circa 10%.

La randul lor, si cultivatorii de cereale sustin ca, la toamna, painea va fi de proasta calitate, din cauza ca graul a incoltit in spic in urma ploilor cazute in ultima perioada.

#teren, #agricol, #inundatii , #Terenuri agricole