An agricol prost, terenuri scumpe

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:45
3484 citiri
An agricol prost, terenuri scumpe

Cresterea economica de la finalul anului trecut s-a datorat, in mare parte, agriculturii si a recoltei bune din toamna, cifrele inregistrate atunci reducand inflatia si sporind PIB-ul.

Anul agricol din 2012 nu se anunta insa la fel de bun. Intrebarea este, cum se mai vand terenurile agricole?

La inceputul anului, analistii se aratau optimisti cu privire la recolta de anul acesta, dupa ce norii au adus ploile peste intreaga tara. Cateva saptamani mai tarziu, toata lumea se arata ingrijorata ca toate plantele vor putrezi de la atat de multa apa. Acum, dupa atat de multa seceta, culturile sunt iar amenintate, iar analistii anunta o scadere a productiei agricole si, in consecinta, o crestere a preturilor.

In ciuda faptului ca Romania are foarte multe terenuri agricole nelucrate, strainii se inghesuie sa faca achizitii la noi in tara. Impinsi de preturile exagerate ale terenurilor agricole din alte state, investitorii vin pe plaiurile mioritice, unde terenul este ieftin si fac afaceri.

Din fericire pentru doritori, pretul terenurilor agricole listate pe site-urile de imobiliare pot fi considerate "modice" de cei care au destuli bani, incat sa faca un business din lucrarea pamanturilor romanesti.

Iata cateva dintre ofertele disponibile pe imobiliare.ro:

In judetul Ilfov, cel mai ieftin teren agricol se afla in apropiere de Centura a II-a a Bucurestiului, langa Glina. Aici, proprietarul ofera terenul de 300 de hectare cu un pret care atinge 199 euro/hectar.

In zona Chiajna, langa Metro, un alt teren agricol este scos la vanzare cu 2.777 euro/hectar, suma totala ceruta pentru ce 75.000 euro pentru cele 2,7 hectare.

Si in judetul Giurgiu au fost scoase la vanzare cateva terenuri agricole. Aici, un teren aflat in apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti este scos la vanzare cu 372 euro/hectar. Marimea totala a lotului este de 9,7 hectare, lucru care ridica pretul terenului la 35.000 de euro.

Un alt teren din apropierea localitatii Vanatorii Mari, care masoara 500 de hectare, a fost scos la vanzare pentru 2,1 milioane de euro, ceea ce ridica pretul unui hectar la 4.200 euro. In urma cu doua luni, pretul mediu al unui teren in acest judet era de 2.010 euro pe hectar.

In judetul Timis, in apropiere de Timisoara, se gaseste un teren agricol ce masoara un pic peste 11 hectare, scos la vanzare cu 33.500 de euro. Un altul, costa 370.000 de euro, pretul unui hectar ridicandu-se la 3.700 de euro.

In nordul Lugojului se afla un alt teren ce masoara 58 de hectare, care a fost scos la vanzare cu aproape 145.000 de euro, ridicand astfel pretul unui hectar la 2.500 de euro. Pretul mediu al unui hectar de pamant in urma cu doua luni era de 1.629 in acest judet.

#teren agricol vanzare, #pret teren agricol , #Terenuri agricole