APDRP: 200 milioane euro nerambursabili, disponibili pentru Masura 221

Marti, 01 Februarie 2011, ora 17:33
2352 citiri
APDRP: 200 milioane euro nerambursabili, disponibili pentru Masura 221

Prima sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finantare aferente Masurii 221 "Prima impadurire a terenurilor agricole" se va desfasura in perioada 1 februarie - 28 februarie 2011, in acest an fiind disponibili 200 milioane de euro nerambursabili, a anuntat marti APDRP, informeaza NewsIn.

Conform calendarului propus pentru sesiunile de depunere, aferent anului 2011, sesiunea care va incepe la 1 februarie este prima din cele patru care se vor desfasura pe parcursul acestui an.

Fiecarei sesiuni pentru depunerea proiectelor de prima impadurire a terenurilor agricole ii vor fi alocati cate 50 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Astfel, beneficiarii Masurii 221 vor avea la dispozitie in acest an 200 de milioane de euro.

Fondurile totale nerambursabile alocate acestei Masuri de finantare sunt de peste 229 de milioane euro contributie publica nationala si comunitara si vor putea fi utilizati pana in anul 2013.

"Implementarea acestei masuri are ca scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire.

Masura este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau cresterea biodiversitatii", se arata in comunicat.

Totodata, obiectivul specific al finantarii nerambursabile este cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, solurilor, a padurilor cu rol de protectie impotriva factorilor naturali daunatori, precum si de asigurare a functiilor recreative, pe baza rolului multifunctional al acesteia.

Cu ajutorul acestei masuri se pot impaduri toate terenurile agricole la nivelul intregii tari, cu exceptia pajistilor permanente neafectate de procese de degradare a solului.

Astfel, se poate asigura si impadurirea terenurile agricole din jurul oraselor cu conditia respectarii cerintelor specifice ale acestei Masuri de finantare.

Pot fi impadurite si terenurile care contin soluri nisipoase si/sau mobile, terenurile din luncile raurilor si lunca Dunarii dar si terenurile afectate de eroziune sau desertificare.

Solicitantii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol.

Suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 hectare.

Prima conditie pe care trebuie sa o respecte solicitantul este sa faca dovada detinerii terenului agricol eligibil pentru impadurire.

APDRP precizeaza ca prin Masura 221 nu se ofera sprijin financiar pentru infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun si pentru producerea de energie regenerabila. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#terenuri agricole, #fonduri nerambursabile, #APDRP, #impadurire , #Terenuri agricole