Fostii monarhi din Balcani viseaza la tronurile lor

Miercuri, 20 Iunie 2007, ora 02:00
2522 citiri

Pretendentul la tronurile albanez si sarb, si fostul rege al Romaniei au fost primiti ca niste eroi in tarile lor, iar Simeon al Bulgariei a ajuns chiar sa fie ales prim-ministru.

Fostii monarhi din Balcani au reusit sa se stabileasca dupa prabusirea regimului comunist in tarile lor, sa-si recupereze bunurile si, chiar daca nu au mai putut reveni pe tronurile lor, se bucura azi de o mare popularitate intre cetatenii lor.

Fostul rege al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha a fost chiar ales, in 2001, prim-ministru al tarii, in timp ce ceilalti, pretendentul la tronul albanez, Leka Zogu, si cel sarb, Aleksander Karadjordjevic, precum si fostul rege al Romaniei, Mihai I, au fost primiti ca adevarati eroi in tarile lor.

Zogu, instalat in Albania din 2002, dupa ce a petrecut 63 de ani din cei 68 in exil, traieste azi retras din viata politica si cu probleme de sanatate in fostul Palat al Pionierilor din Tirana. De la intoarcerea lui, singurul sau fiu, Ahmet Zogu, autoproclamat rege al Albaniei, intre 1928 si 1939, isi petrece timpul citind carti din biblioteca sa privata care numara 10.000 de volume.

Desi starea sanatatii lui este subreda, nu renunta la fumat, un obicei mostenit de la tatal sau, care, dupa cum se povesteste, fuma 250 de tari pe zi. De cand comunistii au abolit monarhia in 1946 familia regala si-a petrecut timpul intre Grecia, Marea Britanie, Egipt, Franta, Spania si Africa de Sud.

'Am amintiri frumoase despre regele Juan Carlos. Era prieten cu tatal meu inca inainte de a se insura', asigura Ahmet Zogu, care vorbeste fluent in spaniola, avand in vedere ca a locuit in Spania intre 1962 si 1979.

In Romania Mihai I, singurul sef de stat din perioada celui de-al doilea razboi mondial inca in viata, se bucura de un statut privilegiat si multi concetateni ai sai in privesc ca pe un rege, la 60 de ani de la abdicarea lui fortata sub amenintarea comunista.

Fostul monarh, in varsta de 85 de ani, si-a recuperat multe proprietati si traieste alaturi de sotia sa, Ana de Bourbon si Parma, in Palatul Elisabeta din Bucuresti. Dupa ce a fost expulzat din tara, el a trait multi ani in Marea Britanie - bunica lui Maria a fost nepoata reginei Victoria - inainte de a se stabili la Versoix /Elvetia/.

Aici si-a castigat painea ca pilot de incercare in industria aeronautica si apoi ca operator de bursa in Elvetia. Dupa caderea comunismului, Mihai I s-a intors in Romania in 1992, unde un million de persoane i-au facut o primire triumfala. Mai multe ONG romane au evocat insa fara succes alternativa unei monarhii constitutionale in fata blocajului institutional din cauza divergentelor permanente dintre presedinte si premier.

In Bulgaria, Simeon al II-lea este singurul fost rege european care a reusit sa ajunga prim-ministru al unei republici pe a carei Constitutie a depus juramantul dupa castigarea alegerilor.

Fiu al regelui Boris al III-lea si reginei Ioana, Simeon a urcat pe tron la numai sase ani dupa moartea brusca a tatalui sau in 1943, insa anul urmator Bulgaria a fost invadata de armata sovietica, care a impus regimul comunist.

La 9 ani, Simeon si-a parasit tara, alaturi de mama si sora sa si s-a instalat la Madrid, unde a locuit timp de 50 de ani, ceea ce i-a adus supranumele de 'tarul Madridului'. Simeon nu s-a mai intors in Bulgaria pana in 1996, cand sute de mii de persoane au iesit in strada pentru a-i aclama venirea.

In aprilie 2001 s-a instalat definitiv in Bulgaria si a fondat Miscarea Nationala Simeon al II-lea /MNS II/ a promis o ameliorarea rapida a nivelului de trai si, doua luni mai tarziu, avea sa castige detasat alegerile parlamentare obtinand jumatate de mandate.

Totusi in 2005 a pierdut alegerile legislative pentru a nu fi indeplinit niciuna dintre promisiuni. in urma cu un an a anuntat ca la 70 de ani va iesi la pensie, o pensie de aur avand in vedere ca este proprietar de palate, paduri si terenuri agricole in Bulgaria, a caror valoare se ridica la sute de milioane de euro.

In Serbia, Aleksander Karadjordjevic, pretendent la coroana, s-a instalat in 2001 in Palatul stramosilor sai din Belgrad, dupa ce a trait timp ce 56 de ani in el exil.

Familia regala si-a recuperat in 2001 dreptul la nationalitate si de a locui in palatele pe care legea inca nu le-a restituit. Regii Karadjordjevic, o dinastie autohtona, au domnit in prima parte a secolului al XX-lea, pana in 1945, cand comunistul Josip Broz Tito a abolit monarhia si a expulzat familia regala din tara.

Printul mostenitor s-a nascut, la 17 iulie 1945, intr-o camera de hotel din Londra, care a fost proclamat teritoriu iugoslav pentru a nu-si pierde drepturile dinastice, si a fost educat in Elvetia si in academiile militare americane si britanice.

Aleksander, care din 1972 s-a dedicat exclusiv afacerilor a venit pentru prima data in Serbia in 1991, impreuna cu sotia lui Katarina. Acestia au fost intampinati de o multime care i-a aclamat desi printul nu vorbea nicio boaba de sarba, limba pe care o vorbeste inca cu dificultate.

In anii 1990, el a sprijinit din Londra opozitia impotriva regimului autoritar al lui Slobodan Milosevic, dar nu a vrut sa intre niciodata direct in politica nationala a tarii. Totusi, el pledeaza pentru restaurarea monarhiei, fiind de parere ca 'ar aduce stabilitate si unitate' si ar face ca Serbia 'sa fie respectata de strainatate'.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)