Terenurile agricole: Investitii la sigur in Romania

Joi, 14 Iunie 2012, ora 08:46
4157 citiri
Terenurile agricole: Investitii la sigur in Romania

Pentru ca nu mai au incredere in euro si nici in investitii financiare, nemtii cu bani isi plaseaza economiile in proprietati imobiliare. Consultantii finaniari spun ca romanii cu bani ar face bine sa mizeze pe achizitia de teren agricol, pentru ca preturile sunt mici, fata de UE, iar criza alimentara se acutizeaza.

Randamentele sumbre ale multor active in timpul crizei financiare precum si indoielile crescande privind promisiunile politicienilor si bancherilor centrali de a mentine euro drept depozit sigur de valoare, i-au determinat pe multi dintre cei 800.000 de milionari ai Germaniei sa-si protejeze averea prin cumpararea de proprietati, potrivit unui raport de al agentiei imobiliare germane Engel & Volkers.

Investitia in imobiliare, mai "palpabila

"Oamenii au avut experiente teribile cu alte investitii - fonduri mutuale sau actiuni. Ei vor ceva palpabil", a declarat Kai Enders, membru in board-ul Engel & Volkers pentru proprietati rezidentiale. "Preturile sunt in crestere rapida in varianta de lux comparativ cu restul pietei. Oamenii au perceptia ca cu cat locatia este mai buna cu atat mai sigura este investitia", a precizat el.

Adrian Manaila, actionarul majoritar al casei de brokeraj EldaInvest, a declarat pentru Business24 ca in momente dificile pentru economie, dar si pentru piata de capital, cei care au bani ar trebui sa urmeze indemnul celebrului investitor american Warren Buffet, care spunea ca, atunci cand celorlalti le este frica, tu trebuie sa fii curajos. Iar asta inseamna, in acceptiunea lui Manaila, ca acum este momentul sa cumperi, pentru ca preturile sunt la un nivel extrem de redus.

Este justificata investitia in proprietati imobiliare, pentru ca, spune brokerul, pamantul reprezinta o resursa finita spre deosebire de aur sau petrol.

Mai mult, sustine Manaila, preturile se afla foarte jos in prezent, iar in cazul unei iesiri a Greciei din zona euro, cei care au investit in proprietati imobiliare sunt ceva mai feriti fata de cei care au ales piata de capital sau moneda euro.

Pariul pe terenul agricol

Adrian Manaila spune ca o investitie de viitor o reprezinta achizitia de teren agricol, pentru ca, in primul rand, preturile la pamant in Romania sunt cu mult sub cele din Uniunea Europeana.

Totodata, un alt avataj este reprezentat de climatul propice dezvoltarii agriculturii in Romania, la care se adauga si criza alimentara care se acutizeaza pe zi ce trece. "Preturile la alimente au crescut vertiginios in ultimii ani si se pare ca sunt sanse slabe sa se opreasca", a declarat Adrian Manaila.

In cazul in care nici imobiliarele si nici achizitia de teren agricol nu reprezinta investitii atragatoare, romanii cu bani pot apela la instrumentele de economisire bancare sau investitia in materii prime cum ar fi petrol sau gaze naturale, pentru ca acestea au atins noi cotatii minime.

Singurul criteriu - rata interna de rentabilitate

Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca orice oportunitate de investitie se analizeaza in functie de randament, aceasta fiind regula de aur a investitorului.

El sustine ca nu are importanta daca investesti banii in dopuri de pluta sau in terenuri agricole, pentru ca singurul criteriu care conteaza este rata interna de rentabilitate.

"Cei care investesc in imobiliare nu vor sa-si complice viata si nu au la baza evaluari financiare, ori chiar sunt in aceasta bransa. Insa, un om care face investitii, isi va plasa banii si in industria IT sau in industria aeronautica", a mai spus consultantul financiar.

Valentin Ionescu este de parere ca nu are importanta daca este criza economica sau nu, pentru ca investitia se face strict in functie de valoarea randamentului.

Specialistul spune ca in orice domeniu poti obtine rate mari de rentabilitate, insa important este sa ai la indemana informatia necesara. "Daca ai informatia, o sa gasesti mereu o investitie buna. Insa, daca nu dispui de ea, iar acest lucru se intampla la multi, investitia devine nerentabila. Asa ca, mai bine iti plasezi banii in ceva mai sigur si unde nu ai nevoie de informatii stringente la zi", a mai spus specialistul.

Ionescu este ferm convins ca imobiliarele inca reprezinta un domeniu in care sa investesti, pentru ca, in prezent preturile sunt jos de tot, insa, peste doi, trei ani piata isi va reveni.

Consultantul financiar sustine ca, o investitie pe termen lung este cea in aur sau industria IT, in timp ce, pe termen scurt, dolarul american reprezinta pariul castigator, cu mentiunea ca nu la modul general.

Romania, mai atractiva decat Ungaria si Bulgaria pentru investitorii nemti

Romania este mai atractiva decat Ungaria, Bulgaria sau Ucraina pentru investitorii germani, dar este mai putin bine vazuta de catre acestia fata de Cehia, Polonia, Slovacia, Croatia, Lituania sau Letonia, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie Germana din Romania.

Conform sondajului, aproape 90% dintre cei chestionati ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. In ciuda unor probleme, asteptarile investitorilor au fost indeplinite.

De asemenea, 54% dintre participanti considera situatia actuala a firmei ca fiind satisfacatoare, 42% ca fiind buna. Majoritatea sunt de parere ca acest lucru va ramane neschimbat si in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza zona euro, #moneda unica europeana, #investitii teren agricol, #investitii imobiliare Europa , #Terenuri agricole