UDMR vrea reducerea CAS cu 3%

Luni, 30 Mai 2011, ora 16:50
1462 citiri
UDMR vrea reducerea CAS cu 3%

Laszlo Borbely, Vicepresedintele UDMR, a declarat luni ca in urmatoarea perioada coalitia va trebui sa-si demonstreze "viabilitatea", luand in discutie anumite proiecte importante, printre care si reducerea CAS cu 3-3,5%, Uniunea avansand termenul de 1 ianuarie 2012, conform NewsIn.

"Luna iunie este cruciala din punct de vedere al coalitiei. Avem un protocol incheiat din luna februarie. Acest protocol prevede clar unele termene limita si unul din acesta este sfarsitul lunii iunie in ceea ce priveste Legea minoritatilor. (...) Din acest punct de vedere, coalitia trebuie sa-si demonstreze viabilitatea, nu numai in ceea ce priveste legea minoritatilor", a spus Borbely, dand exemplul proiectului privind cardul pentru IMM-uri, dar si reducerea CAS.

"Acest lucru l-am discutat de mai multe ori. Trebuie sa fixam numai data de la care vom reduce CAS", a spus Borbely. Intrebat care ar fi orizontul de timp, ministrul Mediului a afirmat ca problema trebuie discutata in coalitie, dar UDMR propune data de 1 ianuarie 2012.

"De fiecare data cand am discutat in principiu am fost de acord sa reducem CAS, ce era de discutat era cand. Noi am propune daca se poate de la 1 ianuarie 2012 sa avem aceasta reducere, dar exista un grup de lucru pe economie la nivel de coalitie care va veni si cu alte propunerui, pentru ca nu putem sa ne legam numai de CAS", a spus Borbely, adaugand ca este vorba de un set mai larg de propuneri economice.

In ceea ce priveste cuantumul, Borbely a afirmat ca punctul de vedere al UDMR este reducerea la 41%, deci cu 3-3,5%.

"3-3,5% am calculat noi, dar nu am finalizat", a adaugat si liderul UMDR, Kelemen Hunor.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a prezentat o analiza a Comisiei de Strategii a PDL asupra programului economic prezentat de USL, precizand ca reducerea CAS poate fi posibila cu doar 3,4% in paralel cu cresterea salariului minim, fiind necesara cresterea impozitarii proprietatii.

"Impozitarea pe munca in Romania este foarte mare si va trebui in viitorul apropiat sa gasim un echilibru intre impozitarea muncii si impozitarea proprietatii, care proprietatea este insuficient impozitata in Romania, in detrimentul impozitarii muncii. Si Guvernul evalueaza in momentul de fata reducerea contributiilor (de asigurari sociale, n.r.), mai mult decat atat, este prinsa in acordul cu FMI o astfel de masura (...) Probabil la prima misiune a Fondului in Romania se va discuta acest lucru", a declarat Videanu.

El a fost intrebat la ce masuri de impozitare a proprietatii se refera si daca in momentul reducerii CAS vor creste impozitele. "In momentul de fata, evaluam la nivelul Comisiei Nationale de Strategie care este raportul intre impozitul pe proprietate si impozitul pe munca, si tot ceea ce inseamna proprietate in Romania in momentul de fata va fi evaluat, ca plecam de la terenurile agricole, ca plecam de la terenurile proprietate personala, proprietatile individuale, trebuie sa realizam un echilibru intre detinatorii de proprietate si cei care muncesc. Este un pic dezechilibrata impozitarea in Romania (...) Nu se interconditioneaza una pe cealalta (reducerea CAS si impozitarea proprietatii, n.r.)", a explicat Videanu.  

#laszlo borbely, #reducere cas, #udmr , #Terenuri agricole