Adio, specula cu terenuri!

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 15:22
2342 citiri
Adio, specula cu terenuri!

Pre?urile terenurilor din capital? au ajuns la un nivel care nu mai permite specula imobiliar?, iar aproape tot ceea ce se cump?r? in prezent are o destina?ie precis?: dezvoltare imobiliar?, au declarat consultan?ii imobiliari ai companiei EuroMetropola.

Potrivit consultantilor, Bucurestiul este in continuare ofertant in materie de terenuri cu suprafete din cele mai diverse, iar in special in zonele ultracentrale, fluctuatiile de pret au fost aproape insesizabile.


"Exista parcele de pana la 500 mp, dar si de peste 10.000 mp in cazul fostelor platforme industriale care inca nu au fost achizitionate. Fie din cauza unei situatii juridice ambigue, fie pentru ca nu exista fonduri pentru a fi relocate in afara orasului, ori au foarte multi actionari care nu se pot pune de acord asupra viitorului fabricii respective. Terenurile mari se mai gasesc si in situatiile in care de-a lungul timpului au facut obiectul unor revendicari, solutionate abia acum, actualii proprietari le scot la vanzare pe piata libera", au spus cei de la EuroMetropola.


Acestia sustin ca preturile terenurilor din zonele centrale si ultracentrale nu mai pot depasi cu mult pragul actual pentru ca risca sa devina neatractive pentru un investitor. "Ei isi fac calcule concrete inainte de a face o achizitie: cat costa terenul, ce poate construi in functie de parametrii tehnici ai terenului, cum poate valorifica constructia (inchiriere, vanzare), ce cheltuieli extra exista si care este profitul. In prezent, preturile terenurilor au ajuns la un nivel care nu mai permite specula imobiliar", adauga consultantii imobiliari.


Potrivit lor, cumparatorii s-au orientat in 2008 in achizitia de terenuri dupa proprietati cu potential de crestere, castigand in timp prin revanzare (ex: terenuri aflate in preajma unor obiective care in timp puteau sa creasca valoarea terenului- ansambluri rezidentiale, centre comerciale).


Datele prezentate de acestia arata ca in interiorul orasului pretul mininim este de 500 euro/mp teren in zona Pipera, iar cel maxim a atins 8.000 euro/mp in Primaverii, Aviatorilor etc.


In cazul terenurilor din zonele adiacente Bucurestiului, preturile au cunoscut deja scaderi moderate, cu pana la 30%. Reprezentantii EuroMetropola sustin ca inca de la inceputul anului 2008, investitorii si-au adaptat strategia de investitie la piata locala.


"De exemplu, au observat ca exista cerere pentru hale de productie in zona de sud, au cumparat teren in zona cu toate caracteristicile necesare pentru a construi conform cerintelor pietei. Astfel, au aparut proiectele industriale "tailor-made", construite la cerinta viitorului ocupant", mai spun consultantii.


Pretul unui mp de teren in Corbeanca se incadreaza intre 45-180 euro, in Bolintin Deal ajunge la 40 - 65 euro, in timp ce la Domnesti atinge si 200 euro. Bragadiru, Popesti Leordeni si Otopeni au cele mai mari preturi din afara capitalei, iar un mp de teren ajunge chiar la 400-500 euro.