Terenuri la pachet cu casele

Joi, 19 Ianuarie 2006, ora 03:39
1171 citiri

O constructie darapanata poate fi un chilipir daca are toate utilitatile. Uneori se cheltuieste enorm pentru racordarea la apa, canalizare, gaz, electricitate. Cel mai bine ar fi sa le avem pe toate de-a gata.Dupa ce-am cumparat un teren, nu inseamna ca automat ne vom apuca sa construim o casa pe el. Cea mai mare problema care intervine in acest moment o reprezinta bransarea la retelele de utilitati. Cine are "norocul" sa se afle cu lotul la distanta mare de aceste retele trebuie sa se pregateasca sa scoata din cont cateva mii de euro (sau chiar mai mult), daca vrea sa ridice o constructie. Mai bine ar fi sa alegem de la bun inceput un teren care sa le aiba pe toate "trase": apa, curentul electric, gazul, canalizarea. Se gasesc astfel de oferte? Proprietarul unei parcele nu prea are interesul sa se racordeze la retele atata vreme cat nu are o cladire acolo. Pe un loc gol, acestea nu folosesc la nimic. De cele mai multe ori, acolo unde exista utilitati, exista si o casa. Foarte bine, achizitionam si casa!

Tranzactii de genul acesta se fac destul de des. Cine are nevoie de teren il cumpara cu tot cu constructia aferenta, pe care ulterior o demoleaza si ridica alta. Vine omul cu banii si ii da proprietarului unei casute darapanate 30.000 sau 40.000 de euro. Acesta din urma isi poate cumpara o garsoniera sau chiar un apartament cu doua camere si toata lumea va fi multumita. Vanzatorul se muta intr-o locuinta mai confortabila, iar cumparatorul a obtinut un teren dotat cu facilitati.

Oferte in Cotroceni, dar si la Domnesti

Acest tip de afaceri se incheie in zone ca Domenii, Cotroceni, Vatra Luminoasa, unde sunt multe cladiri vechi, unele dintre ele in stare avansata de degradare. Acestea nu mai pot fi consolidate. Ele se achizitioneaza pentru a se prelua terenul, care conteaza, pentru viitorul proprietar, mai mult decat casa. In acele cartiere, terenurile se vand la preturi mari. Un lot de 200 mp se da lejer cu 70.000-80.000 euro. Achizitia de terenuri "la pachet" cu casele s-a dezvoltat si in zonele limitrofe Capitalei. Ne referim la Chiajna, Domnesti, Branesti. Sumele la care se incheie targul sunt mai scazute decat in cartierele apropiate de centru, pentru ca si metrul patrat costa mai putin: media oscileaza in jur de 30-40 euro/mp. Totusi, sa nu credeti ca e foarte usor sa dati peste "chilipiruri". Cei care detin vilute scorojite in aceste zone au inceput sa inteleaga ca parcelele de sub ele fac toti banii si nu mai accepta sume mici.

Demolarea e mai complicata decat pare

Cine vrea sa darame o cladire pentru a construi altceva pe acea parcela trebuie sa obtina o autorizatie de demolare, pe baza careia i se va elibera autorizatia de constructie. Asta implica anumite costuri care pot ajunge la peste 5.000 euro (ca sa scoti din Bucuresti 1m3 de moloz costa in jur de 10 euro).

Multi proprietari vor sa economiseasca timp si prefera sa nu mai solicite actul pentru demolare. Ei declara ca vor consolida cladirea existenta. Se mai intampla insa ca pe lotul unde pana mai ieri trona o casuta darapanata sa apara o vila somptuoasa.

Banii Nostri