Consiliul Concurentei analizeaza piata imobiliara si serviciile conexe tranzactiilor imobiliare

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 13:59
1906 citiri
Consiliul Concurentei analizeaza piata imobiliara si serviciile conexe tranzactiilor imobiliare

Consiliul Concurentei va efectua o analiza de cunoastere a pietei imobiliare si a serviciilor conexe trazactiilor imobiliare, aceasta modalitate de investigare a unui intreg domeniu din economie reprezintand echivalentul "anchetelor sectoriale" utilizate de Comisia Europeana, potrivit institutiei.

Pentru a realiza analiza, Consiliul Concurentei cheama persoanele fizice sau juridice interesate sau potential afectate sa comunice informatiile de care dispun in legatura cu activitatea de tranzactionare a bunurilor imobiliare.

"Avand in vedere importanta deosebita a pietei imobiliare pentru economia nationala si pentru marea majoritate a consumatorilor romani, demersul Consiliului Concurentei (CC) are ca obiective principale analizarea structurii pietei si a mecanismelor in baza carora functioneaza aceasta, identificarea si corectarea eventualelor disfunctionalitati de natura anticoncurentiala pe pietele serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare, precum si stimularea transparentei pe aceasta piata prin informarea opiniei publice in legatura cu concluziile raportului de investigatie", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu.


Reprezentantii institutiei mai spun ca in conformitate cu estimarile pietei, bunurile imobiliare reprezinta intre jumatate si doua treimi din averea totala a majoritatii economiilor europene. In plus, potrivit presedintelui Consiliului Concurentei cea mai importanta tranzactie financiara pe care un consumator obisnuit o va efectua in decursul vietii sale o reprezinta vanzarea/cumpararea unei locuinte.


"In acest context, costurile asociate tranzactiilor imobiliare, calitatea serviciilor notariale, de intermediere, cadastrale etc. si modul in care acestea influenteaza pretul final al tranzactiei prezinta importanta atat pentru Comisia Europeana, care a dat publicitatii recent un studiu in acest sens, cat si pentru autoritatea nationala de concurenta", se arata in comunicatul remis miercuri NewsIn de catre CC.


Studiul comandat de Comisia Europeana pe piata serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare a fost intocmit de patru universitat si institute din Uniunea Europeana. Aceasta cercetare de piata a vizat 21 state membre UE (Romania nu a facut parte din acestea), reprezentand mai multe tipuri de sisteme legislative in domeniul tranzactiilor imobiliare, si a fost data publicitatii in ianuarie 2008.