Cumperi sau inchiriezi apartament? Nu uita de certificatul energetic al locuintei!

Vineri, 21 August 2015, ora 13:00
1799 citiri
Cumperi sau inchiriezi apartament? Nu uita de certificatul energetic al locuintei!

Achizitionarea unui apartament sau a unei case reprezinta o alegere dificila din multe puncte de vedere, de aceea este important sa luam in considerare toate aspectele implicate, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Unul dintre factorii pe care nu multi oameni ii iau in considerare este importanta certificatului energetic.

Care este legatura intre certificat energetic si un imobil?

Certificatul energetic este un document tehnic obligatoriu prin lege incepand cu anul 2013 in toate situatiile care implica vanzarea, cumpararea sau inchirierea unui imobil.

Documentul este valabil pe o perioada de 10 ani de la data emiterii si conform legii 153/2013 toti proprietarii aflati in situatiile mentionate anterior sunt obligati sa il prezinte potentialului proprietar/chirias. In caz contrar, contractul de vanzare sau inchiriere poate fi considerat nul, iar detinatorul imobilului poate fi atacat in instanta.

Certificatul de performanta energetica al unei cladiri atesta consumul energetic al imobilului si il incadreaza intr-una din cele 6 clase de performanta energetica: de la A, reprezentand cel mai mic consum de energie (pana la 125 kWh/mp/an), pana la clasa G- consum ridicat de energie (820 kWh/mp/an).

Asadar, prin continutul unui certificat energetic, potentialii proprietari pot afla informatii importante despre nivelul de performanta al cladirii, de la consumul de apa calda, caldura si sistemul de iluminare. Pe baza acestor date se poate estima consumul lunar si cheltuielile de intretinere lunara, care trebuie suportate pentru proprietatea dorita.

Nu numai pretul imobilului este important in decizia de achizitionare, cat si costurile acestuia pe termen lung. Un imobil situat intr-o clasa energetica cu consum redus de energie va ajuta sa economisiti si este mai eficient din punct de vedere al cheltuielilor pe termen lung.

O cladire bine izolata termic, fata de una cu un grad de izolare termica redusa, poate avea un impact puternic asupra bugetului. Astfel, daca imobilul pe care urmeaza sa il inchiriati sau achizitionati a fost clasat in A, B sau C, cheltuielile vor fi automat mai mici.

Cum se obtine si care este pretul unui certificat energetic

Certificatul de performanta energetica este eliberat de catre o echipa de auditori energetici avizati pe baza documentelor puse la dispozitie de administratorul imobilului si a informatiilor colectate la fata locului.

Procesul este foarte simplu si rapid, astfel incat proprietarii ajung in posesia documentului in maxim 24 de ore de la preluarea datelor.

Pentru informatii suplimentare, echipa de auditori Reflex Architecture din Bucuresti va raspunde cu promptitudine la toate intrebarile legate de certificare si audit energetic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#certificat energetic Bucuresti, #audit energetic Bucuresti , #Tranzactii imobiliare