Editorial. Stefan Gheorghiu - Utopia care ar schimba radical piata imobiliara din Romania

Luni, 27 Mai 2013, ora 00:07
5026 citiri
Editorial. Stefan Gheorghiu - Utopia care ar schimba radical piata imobiliara din Romania

Chiar daca stiu ca tot ce voi spune in editorialul de saptamana aceasta va fi privit cu scepticism de autoritati, care cu siguranta ca nu se vor grabi sa schimbe lucrurile, vreau sa imi fac datoria fata de piata imobiliara, un domeniu pe care il cunosc foarte bine, datorita celor 17 ani de experienta pe care ii am.

Sunt constient ca nu voi putea schimba sistemul existent in Romania pentru acordarea oricarui tip de autorizatii, dar vreau sa prezint in randurile de mai jos o utopie, daca doriti. Dar o utopie care ar putea imbunatati semnificativ foarte multe aspecte ale pietei imobiliare, daca ar fi implementata de autoritati.

In Romania, nu exista nicio persoana interesata sa aduca o schimbare pozitiva in domeniul imobiliar, afirmatie pe care o sustin cu tarie. Desigur, exista si o exceptie: daca investitorul care doreste sa dezvolte un proiect contribuie cu "o atentie", atunci reuseste sa capteze atentia autoritatilor.

Mai mult, in functie de valoarea "atentiei" platite, autoritatile acorda favoruri direct proportionale. Daca nu acorzi o atentie, atunci iti poti cel putin teoretic lua adio de la investitia ta de milioane de euro, intrucat va trebui sa astepti multi ani pana ce vei putea construi si sunt sanse sa iti scada apetitul considerabil.

Din fericire insa, pentru cei ce doresc sa construiasca o casa pentru uz propriu, lucrurile culmea stau multmai bine, intrucat autorizatiile se obtin cat de cat intr-o perioada de timp acceptabila pentru marea majoritate a persoanelor.

Cu cat suma investitiei dorite insa creste, ca in cazul unui investitor imobiliar de exemplu, cu atat creste perioada de asteptare a autorizatiilor, in loc sa fie invers.

In alte tari, statul sprijina investitorii de buna credinta

Problema este ca intr-o tara civilizata este absolut firesc ca statul sa sustina un investitor interesat sa isi aduca aportul la economia si la bunastarea tarii respective, prin dezvoltarea unui proiect imobiliar care genereaza fie locuri de munca, fie apartamente.

La randul sau, statul pune la dispozitia investitorilor in cauza infrastructura necesara si il ajuta sa obtina aprobarile de construire, fara sa incalce regulamentul sau normele de urbanism din zona.

In Romania, statul nu doar ca nu ii ajuta pe investitori, punandu-le la dispozitie infrastructura, dar le pune si "bete in roate", pentru ca aprobarile necesare sunt obtinute intr-un interval de timp care se poate prelungi pana la cativa ani. Si asta se intampla desi investitorii sunt dipusi sa plateasca din bugetele propriii lucrari de modernizare a infrastructurii, pentru ca, toti stim ca "statul roman nu are bani".

In Romania, pana si legea este "impotriva" investitorilor

Mai mult decat atat, in Romania si legea pare potrivnica investitorilor, pentru ca stipuleaza ca, daca nu ai un drum asfaltat si utilitati in cadrul complexului pe care vrei sa il dezvolti, dar doresti sa le realizeze din fondurile proprii, cu sume care pot ajunge pana la cateva milioane de euro (in functie de investitia dorita) vei fi tras la raspundere de autoritatidaca nu astepti cativa ani pana ce obtii aprobarile.....administratorul firmei riscand chiar si un dosar penal in acest sens.

Mai mult, un drum ce apartine autoritatilor nu va putea fi asfaltat de catre acel investitor care doreste sa o faca din fondurile proprii, astfel fiind fortat sa ramana fara drum de access la investitia sa imobiliara,intrucat autoritatile nu au bani pentru acel drum.

Se pare ca desi exista un numar foarte mare de investitori cu intentii bune, care sunt gata sa faca statului roman cadou infrastructura si utilitati, pentru proiectul dezvoltat de ei insisi, aceste gesturi nu sunt privite cu entuziasm, ci dimpotriva.

Va dau garantia ca, daca un investitor vine maine si anunta ca vrea sa investeasca un miliard de euro in infrastructura (drumuri, poduri, retele), oferindu-i, in acest fel, un cadou statului roman, va avea o surpriza.

In loc sa fie creata o lege speciala de autoritati, in cel mult 24 de ore, pentru a nu pierde aceasta oportunitate impresionanta, autoritaile incep cu o serie de intrebari. "Dar de ce? dar cum? cat dureaza? si nu in ultimul rand bine, bine un miliard, cadou, dar noua ce ne iese la treaba asta ?"

Aici trecutul vorbeste de la sine, intrucat este bine cunoscut faptul ca Romania a dat cu piciorul la zeci de miliarde de euro in ultimii an, cadou de la Uniunea Europeana, tocmai pentru ca nu a stiut cum sa gestioneze aceste cadouri. Acest lucru este cel putin jenant si ma doare sufletul ca in tara mea, in loc sa fim uniti pentru binele tarii, fiecare trage pentru el insusi.

Economia Romaniei poate fi salvata cu ajutorul imobiliarelor

Toata lumea este interesata sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza. Chiar daca unele solutii sunt in continuare in faza de proiect, se pare ca nimeni nu s-a gandit sa salveze economia Romaniei chiar cu acelasi domeniulu care reusit, in perioada 200702008 sa o propulseze in top si anume domeniul imobiliar.

Nu ma consider un specialist financiar si nu intentionez nici sa dau sugestii politicienilor, dar in opinia mea exista cel putin trei solutii care ar avea ca rezultat majorarea investitiilor imobiliare cu multe miliarde de euro pe an, ajutand la infiintarea unor noi locuri de munca si la contribuind la cresterea nivelului taxelor locale.

Una dintre aceste solutii este, bineinteles, simplificarea procesului pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor, in cazul in care un investitor demonstreaza ca are puterea financiara de a duce la bun sfarsit cele planurile propuse.

Va pun o singura intrebare: ce s-ar intampla daca termenul limita de obtinere a tuturor avizelor pentru o constructie s-ar obtine in trei luni? Pentru o perioada atat de scurta, toate taxele s-ar putea tripla, dar sunt convins ca numarul investitiilor in imobiliare ar creste semnificativ intr-un timp foarte scurt.

Imi este insa greu sa cred ca aceasta solutie va fi adoptata de catre autoritati, pentru ca acest lucru ar insemna eliminarea unor pasi care in continuare sunt doriti de catre autoritati din motive care inca imi scapa.........sau oare?

#editorial Stefan Gheorghiu, #Stefan Gheorghiu Impact, #piata imobiliara Romania , #Tranzactii imobiliare