Goana dupa viza de UE: Chinezii, campioni la luat tepe imobiliare in Portugalia

Marti, 03 Martie 2015, ora 13:05
6235 citiri
Goana dupa viza de UE: Chinezii, campioni la luat tepe imobiliare in Portugalia
Foto: Daily Telegraph

Investitorii chinezi si-au uitat intelepciunea acasa, constata analistii care urmaresc tranzactiile imobiliare din Portugalia. Incepand cu 2012, statul portughez a lansat campania "Viza de aur", adresata non-europenilor care cumpara in zona proprietati de cel putin 500.000 de euro.

Nu trebuie sa te mai intrebi cine-ar putea fi cumparatorii. Panourile publicitare in limba chineza din aeroportul din Lisabona si imprejurimi spulbera din prima acest mister.

Insa, dupa ce-si plaseaza banii in proprietatile portugheze, multi urmasi ai lui Confucius descopera cu stupoare ca au fost arsi la pret, informeaza Bloomberg.

La mana agentilor imobiliari

Portugalia a initiat programul "Viza de aur" cu scopul de a revitaliza economia cu ajutorul investitiilor straine in sectorul imobiliar.

Rezultatul poate fi declarat satisfacator pentru ambitiile guvernantilor de la Lisabona. Cumparatorii, in mare parte chinezi, au adus peste un miliard de euro in Portugalia, conform datelor oficiale.

In acelasi timp, agentii imobiliari care au intermediat tranzactiile au la fel de multe motive sa se arate fericiti de invazia asiaticilor: comisioanele lor au ajuns in unele cazuri si la 25% din valoarea proprietatilor puse la vanzare.

"Multi chinezi ajung in Portugalia pentru prima data. Nu vorbesc limba si in cateva zile trebuie sa-si cumpere o proprietate. O parte dintre acesti investitori s-au fript pe piata imobiliara de aici", explica Y Ping Chow, liderul Ligii Chineze din Lisabona.

Cam cat de multi? Din 1.526 de permise de rezidenta eliberate anul trecut in Portugalia, 80% au revenit unor cetateni chinezi, conform Ministerului portughez de Externe.

Control pe piata imobiliara

Programul a adus insa si 11 retineri ale unor sefi de agentii imobiliare si reprezentanti ai institutiilor publice, pentru acuzatii de coruptie, spalare de bani si trafic de influenta.

Pentru a atrage in continuare banii strainilor in Portugalia, guvernul de la Lisabona a anuntat ca, incepand din aceasta primavara, preturile la care sunt puse in vanzare proprietatile vor face obiectul unor verificari amanuntite.

"Scopul este sa imbunatatim serviciile acestui program. Alte 13 state din UE au programe similare si ar fi pacat sa renuntam la beneficiile aduse de program in favoarea altor tari", a explicat vicepremierul portughez Paulo Portas.

Pentru ca programul portughezilor sa suscite in continuare interesul investitorilor vor trebui evitate cazurile flagrante de tepe imobiliare, cum a fost "afacerea excelenta" facuta de o pagubita din Shanghai.

Vila la pret dublu

Hua Guiping, chinezoiaca patita, a ajuns in Portugalia in 2013. Timp de o saptamana a vizitat mai multe resedinte puse la vanzare in apropierea Lisabonei, cu scopul de a incepe o noua viata pe taram european alaturi de familie.

A cumparat, in cele din urma, o vila in complexul rezidential de lux The Arrabida Resort and Golf Academy din apropierea capitalei Portugaliei.

Pretul de 500.000 de euro a parut o afacere destul de buna, din moment ce a fost dublat de promisiunea agentului imobiliar ca valoarea proprietatii va creste destul de repede.

"Niciuna dintre proprietatile vizitate nu ma incantase, dar la aceasta agentul mi-a spus ca pretul este unul scazut si ca in doi ani valoarea vilei va ajunge la un milion de euro", povesteste Hua Guiping.

Dupa cateva luni, o cautare pe Internet i-a aratat femeii tristul adevar. Pretul real al proprietatilor din complexul Arrabida Resort era cuprins intre 210.000 si 250.000 de euro.

Pelicano-Investimento Imobiliario SA, compania care a intermediat tranzactia, sustine ca nu a vandut la un pret mai mare decat cel al pietei.

"Avem dreptul si libertatea de a stabili politica noastra de preturi, iar clientii sunt liberi sa aleaga sau nu daca vor sa cumpere proprietatile puse in vanzare de noi", a comunicat firma portugheza.

Libertatea de a fi pacalit

90% din suma de 730 de milioane de euro investita anul trecut in piata imobiliara portugheza vine din afara granitelor UE, arata datele agentiei de consultanta imobiliara Aguirre Newman SA.

"Portugalia ar trebui sa-si trateze investitorii straini mult mai bine. Este greu pentru un investitor chinez sa stie daca a platit pretul real al unei proprietati sau daca a fost inselat, in conditiile in care un loc de parcare in Hong Kong poate valora 500.000 de dolari", arata Paulo Silva, directorul Aguirre Newman.

Mai mult respect pentru straini cere si primarul Lisabonei, Antonio Costa. "Chinezii au venit in Portugalia cand putina lume credea ca tara noastra va fi in stare sa infrunte si sa depaseasca criza financiara. Daca acum ne-am indepartat de pericolele care pandeau in urma cu 4 ani, acest lucru il datoram si investitorilor straini", spune Costa.

Lantul intermediarilor din Portugalia este insa unul mixt si implica agenti imobiliari din ambele tabere, samsari chinezi si avocati.

"In aceste afaceri au aparut o serie de mediatori neobisnuiti: de la agenti imobiliari portughezi si chinezi, la agentii de emigrare si birouri de avocatura de pe ambele continente.

Comisioanele ajung in foarte multe cazuri si la 25% din valoarea proprietatii", afirma Sergio Marins, directorul general al Camerei de Comert Portughezo-Chineza.

Putini asiatici au avut norocul sa ocoleasca intermediarii in tranzactiile imobiliare.

Rex Shen, un fost director de cazino din Macao, si-a cumparat singur locuinta, dupa cateva saptamani de tatonare a pietei.

"Un investitor destept ar trebui sa-si faca temele inainte de a veni in Portugalia. Este o piata libera, iar unele agentii imobiliare practica preturi exorbitante", spune acesta.

#chinezi viza Portugalia, #investitori chinezi imobiliare, #tepe imobiliare Portugalia , #Tranzactii imobiliare