Imobiliare: Pretul mediu al apartamentelor a crescut la 973 de euro pe metru patrat

Marti, 12 Martie 2013, ora 17:59
2676 citiri
Imobiliare: Pretul mediu al apartamentelor a crescut la 973 de euro pe metru patrat

Pretul mediu al apartamentelor noi si vechi din cinci mari orase din Romania a crescut cu 0,5% in luna februarie fata de ianuarie, diferenta fata de perioada similara a anului trecut fiind de 1,3%, pe fondul reducerilor inregistrate pe piata noua si a unei majorari in cazul unitatilor vechi.

Pretul mediu la care sunt scoase la vanzare locuintele in cele cinci mari orase analizate a crescut astfel la 973 de euro pe metru patrat, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

"Trendul general crescator al preturilor consemnat luna trecuta a fost dictat, intr-o proportie insemnata, de scumpirile consemnate de locuintele din blocurile construite inainte de 1990. Astfel, patru din cele cinci mari orase analizate s-au situat pe un trend ascendent pe acest segment; in contrapunct, scaderi notabile au fost consemnate de unitatile locative noi din trei centre urbane.

In ciuda discutiilor legate de lansarea programului Noua Casa, care ar urma sa scoata apartamentele vechi din cursa finantarilor co-garantate de catre stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arata deloc dispusi sa-si reduca pretentiile. Chiar dimpotriva", se arata intr-un comunicat.

Capitala, singurul loc unde apartamentele vechi nu s-au scumpit

In Capitala, pretul mediu a scazut cu 1,5% in februarie fata de ianuarie si cu 4,3% comparativ cu aceeasi luna din 2012, ajungand la 1.099 de euro pe metru patrat. Bucurestiul este, de altfel, singurul oras in care apartamentele vechi nu s-au scumpit in ultima luna, pretul mediu cerut pe acest segment mentinandu-se la nivelul atins in luna ianuarie, respectiv 1.020 de euro pe metru patrat util.

Fata de perioada similara a anului precedent, valoarea actuala este cu 4,4% mai mica. Pe segmentul apartamentelor noi din Capitala insa, in ultima luna a avut loc o scadere de 2%, de la 1.265 la 1.240 de euro pe metru patrat util. Acest pret este cu 7,3% mai redus decat cel cerut in urma cu 12 luni.

Pretul apartementelor din Brasov a ramas constant

In Brasov, pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi si noi s-a mentinut constant in ultima luna, la 862 de euro pe metru patrat, ceea ce marcheaza un avans de 0,5% fata de acum 12 luni. Locuintele construite inainte de 1990 s-au scumpit in februarie cu 0,6%, de la 843 la 848 de euro pe metru patrat.

Comparativ cu februarie 2012, nivelul actual este cu 0,9% mai mic. Pe de alta parte, pretul mediu cerut pentru apartamentele nou-construite in acest oras a scazut cu 2,3% in ultima luna, de la 952 la 930 de euro pe metru patrat. Brasovul este singurul oras in care apartamentele noi sunt mai scumpe acum decat anul trecut, diferenta fiind de 5,6%.

Locuintele vechi din Cluj-Napoca, mai scumpe cu 3%

Preturile locuintelor noi si vechi din Cluj-Napoca au consemnat un avans de 2,8% in ultima luna, la 905 euro pe metru patrat. Fata de februarie 2012 pretul este cu 3,1% mai mic.

Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a ajuns la finalul lunii trecute la 970 de euro pe metru patrat, in crestere cu 0,8% fata de nivelul de 962 de euro pe metru patrat atins in ianuarie.

Spre comparatie, in perioada similara a anului trecut locuintele de pe acest segment erau cu 0,8% mai ieftine. Pe de alta parte, Cluj-Napoca este orasul in care locuintele noi s-au scumpit cel mai mult in ultimele 28 de zile. Acestea au ajuns la o valoare medie de 856 de euro pe metru patrat, cu 5,7% mai mult decat in februarie (808 euro pe metru patrat), dar cu 2,6% mai putin decat in aceeasi perioada din 2012.

Constanta: 875 de euro/metrul patrat

In Constanta, apartamentele s-au scumpit in ultima luna cu 1%, la 874 de euro pe metru patrat, diferenta fata de februarie 2012 fiind de 4,7%, in scadere. Locuintele din blocurile vechi s-au apreciat in ultima luna cu 0,6%, de la 861 la 866 de euro pe metru patrat.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul actual este cu 5,3% mai mic. Orasul de la malul marii este al doilea care a consemnat scumpiri si pe segmentul locuintelor noi. Preturile acestora au crescut in ultima luna cu 2,5%, de la 882 la 904 euro pe metru patrat util. Diferenta fata de aceeasi perioada a anului trecut este de 2,9%, in scadere.

Apartamentele noi din Timisoara, cele mai mare declin al preturilor

Locuintele din Timisoara au consemnat in februarie un declin al preturilor de 0,6%, la 787 euro pe metru patrat, valoare cu 4,1% mai redusa fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pretul mediu cerut pentru un apartament vechi a ajuns la 777 de euro pe metru patrat, in crestere cu 0,8% fata de pragul de 771 de euro pe metru patrat atins in ianuarie. Valoarea actuala este cu 3% mai mica decat in februarie 2011.

La polul opus, orasul de pe Bega este cel care a consemnat cel mai mare declin al preturilor pe segmentul apartamentelor noi, respectiv 5,9% in ultimele 28 de zile, de la nivelul de 879 de euro consemnat in prima luna a anului. Pretul actual, de 827 de euro pe metru patrat util, este cu 9% mai mic decat in urma cu 12 luni. Timisoara este, astfel, orasul in care apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult in ultimul an.

#pret imobiliare, #pret apartamente vechi, #pret apartamente noi , #Tranzactii imobiliare