Impozitarea cu 16% a tranzactiilor va ingropa imobiliarele

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 10:28
3418 citiri
Impozitarea cu 16% a tranzactiilor va ingropa imobiliarele

Irina Petrescu, partener al companiei imobiliare Esop Consulting, este de parere ca aceasta masura nu ar fi propice pentru piata imobiliara, iar daca se va pune in practica propunerea de impozitare cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente, vom ingropa si mai mult piata vanzarilor, care este si asa intr-o situatie foarte dificila.

De aceeasi parere sunt si analistii imobiliari ai EuroMetropola care considera ca propunerea de impozitare cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente ar destabiliza echilibrul si asa fragil al pietei imobiliare.

"Masura nu este oportuna, deorece ar destabiliza echilibrul si asa fragil al pietei imobiliare. Daca proprietarii - persoanele fizice vor fi obligati sa dea 16% din valoarea apartamentului la stat, acestia ar putea lua in considerare o marire a pretului locuintei. Ori, in aceasta perioada, nu mai e loc de scumpire", au spus analistii imobiliari pentru NewsIn.

Reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola mai spun ca, pe de alta parte, legea nu face o diferenta clara intre o tranzactie comerciala si una care nu are valoare comerciala. "Un contract de vanzare cumparare, incheiat intre doua persoane fizice intra sau nu sub incidenta legii? La o astfel de intrebare trebuie sa se gaseasca raspunsul inainte ca legea sa fie votata", au mai spus expertii imobiliari.

"In conditii de criza majoritatea specialistilor finanaciari spun ca o crestere a impozitarii e o idee gresita. Trebuie sa stimulezi mediul economic sa produca, ca sa iesim la suprafata, nu sa il sufoci cu taxe. Oricum, nu stiu cum si-au facut guvernantii calculele, dar la cate tranzactii se fac in perioada asta si cate se previzioneaza in perioada urmatoare, nu acestea vor salva bugetul Romaniei", a declarat pentru NewsIn Irina Petrescu, partener al companiei Esop Consulting.

Consilierul superior in cadrul ANAF Paul Coman a declarat, marti, 10 martie, ca tranzactiile imobiliare in scop comercial facute de persoanele fizice ar putea fi impozitate cu 16%, aceasta masura fiind avuta in vedere la elaborarea noului Cod Fiscal.

#impozitare, #tranzactii, #imobiliare, #terenuri, #apartamente, #vanzari , #Tranzactii imobiliare