Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In Balcani e noul ''Eldorado'' al companiilor grecesti din domeniul imobiliar

In Balcani e noul ''Eldorado'' al companiilor grecesti din domeniul imobiliar
Zeci de milioane de euro sunt investite de companiile grecesti, in ultimul interval de timp in pietele imobiliare din Balcani, in special, in cele din Bulgaria si Romania si, mai nou, din Serbia, intrucat aspiratiile de surplus al valorii si de limite de profit mai mari fata de cele de pe piata Greciei sunt evidente.

Desigur, holdingurile grecesti de imobiliare si constructii nu au descoperit acum Balcanii. Mergand pe urmele marilor holdinguri industriale care au investit in anii anteriori in Balcani, companiile din domeniul real estate au inceput sa investeasca, mai ales in anul 2004. Puncte de referinta raman pana azi Sofia si Bucurestiul, capitalele Bulgariei si, respectiv, Romaniei, a caror iminenta integrare in randurile UE urmeaza sa duca preturile imobilelor spre un trend ascendent. Acest fenomen, de altfel, a fost observat in majoritatea tarilor care s-au integrat in UE in ultimii ani.

Desigur, mai castigati sunt aceia care s-au asezat mai devreme pe spectrul acestor piete, cand preturile erau la nivel deosebit de redus. Mai mult, profiturile se prezinta mai mici decat in anii precedenti, intrucat costurile pietei terenurilor sunt simtitor mai mari, reducand corespunzator limitele profiturilor companiilor de constructii de imobile.

E sigur ca aceasta tendinta va continua, intrucat treptat dispare si factorul risc existent in trecut in aceste tari. Adoptarea unei serii de legii, atat in Romania, cat si in Bulgaria, ca urmare a procesului de integrare europeana a celor doua tari, a facilitat semnificativ intrarea investitorilor straini pe piata imobiliara si deja tranzactiile s-au intensificat. Initial, companiile grecesti au activat in domeniul constructiilor de imobile, dar, in ultima perioada de timp exista o mare mobilitate si in realizarea de investitii in imobile deja construite.

Dezvoltarea imobilelor

YEK-TERNA: Holdingul din domeniul constructiilor YEK-TERNA este printre primele din domeniu care au intrat pe piata imobiliara din Balcani, atat in mod autonom, cat si in cooperare cu alte companii. Holdingul avanseaza dezvoltarea a doua complexe de locuinte in Sofia si, respectiv, la Bucuresti. Potrivit planurilor, urmeaza sa fie construiti in total 45.000 metri patrati. Compania a dobandit si alte terenuri in Sofia, iar la Bucuresti detine terenuri totalizand 63,5 hectare in suburbii. Acolo se va promova construirea de unitati industriale si logistice. Treptat, holdingul va activa si in alte tari din Balcani, crescand interesul fata de intreaga regiune a Europei de Sud-Est, dar si pentru pietele din Orientul Mijlociu. Recent, a fost infiintata o companie noua in Rusia, cu scopul valorificarii si construirii de imobile.

Totodata, in iunie, compania a infiintat in Bulgaria o companie mixta cu Lamda Development, avand ca obiect de activitate achizitionarea si valorificarea unui teren de 13,5 hectare intr-o zona din suburbiile Sofiei. Pretul achizitiei s-a ridicat la 5 milioane euro. Pana in prezent si in asteptarea aprobarilor finale din partea autoritatilor aferente nu s-a stabilit modul in care va fi dezvoltat acest teren.

LAMDA DEVELOPMENT - EFG Eurobank Properties: Cele doua companii ale holdingului Latsis au dezvoltat o activitate semnificativa pe pietele din Balcani, in special, in Bulgaria, Romania si Serbia. Recent, Lamda Development a anuntat achizitionarea unui teren de trei hectare in Belgrad, contra sumei de 2,9 milioane euro. Pe acesta este programat sa se construiasca un complex de locuinte de 11.000 metri patrati, investitiie de nivelul a 15 milioane euro. Terenul se afla in centrul Belgradului, in zona Vracar.

Cladirea de birouri din Bucuresti va avea o suprafata totala construita de 6700 metri patrati si se va extinde pe opt etaje. Se afla pe axa rutiera centrala ce leaga centrul Bucurestiului de aeroport. Divizia de realizare a acestei lucrari este Lamda Med, in care LAMDA Development Romania SRL are 40 la suta din actiuni, restul de 60 la suta apartinand unor investitori particulari. Cladirea se afla in faza de construire si urmeaza sa fie finalizata in septembrie 2007.

Totodata, compania, prin intermediul filialei ce apartine 100% companiei LAMDA Development Sofia EOOD, a demarat procedurile pentru semnarea unui antecontract de achizitionare a unui teren de 11 hectare in Sofia, intr-un cartier din oras unde in ultima perioada de timp se concentreaza toate constructiile imobiliare de mare nivel si valoare. Valoarea terenului s-a ridicat la 2,4 milioane euro, iar in acest loc se vor construi locuinte de lux. Costul total al investitiei urmeaza sa se ridice la 10 milioane euro. La Sofia, compania avanseaza si construirea unui centru comercial.

La randul sau, EFG Eurobank Properties a avut o activitate intensa si pe piata Serbiei (dupa cea de pe pietele Bulgariei si Romaniei) si este in cautarea celor mai adecvate tranzactii imobiliare, atat in centrul Belgradului, cat si in noul Belgrad care se dezvolta in acest moment.

ELMEC SPORT: Este vorba de una din surprize, intrucat Elmec Sport este prima companie "netraditionala", care opteaza sa activeze in domeniul real estate si, desigur, pe piata Romaniei. Concret, lantul comercial proiecteaza construirea unui centru comercial in orasul Craiova, prin intermediul companiei MicroCom DOI, care are sediul la Bucuresti. Este o investitie de nivelul a 80 milioane euro, in care compania greaca va participa cu cel putin 30 la suta, prin intermediul filialei Elmec Romania SRL. Centrul comercial Craiova Mall va avea patru niveluri, cu o suprafata construita de 122.000 metri patrati, lucrarile de construirea urmand sa fie finalizate in 2009.

Elmec detine o suprafata de teren de 12,5 hectare in zona Otopeni din Bucuresti, aproape de soseaua care leaga aeroportul de Bucuresti si analizeaza proiectele de valorificare a acestui teren, fara, insa, sa fi luat decizia finala.

ARCON Constructions: Romania constituie una din pietele de baza din Balcani pentru aceasta companie, care avanseaza construirea a patru complexe de locuinte, data fiind lipsa de constructii de calitate in capitala Romaniei, dar si a cererii mari din cauza imbunatatirii continue a nivelului de trai si a veniturilor pe cap de locuitor.

Primul complex de locuinte, intitulat Floreasca Project, este dezvoltat in partea de nord a Bucurestiului, in apropiere de lacul sinonim, care constituie zona de resedinta pentru locuitori si pentru companii. Intreaga constructie are o suprafata construita de 10.000 metri patrati, iar suprafata terenului este de 3,3 hectare. Date fiind conditiile care domina pe piata locala si a localizarii complexului, Arcon Construction considera deosebit de competitiv pretul de 1900 euro pe metru patrat, pret recomandat ca oportunitate de investitie si pentru investitorii rgeci care doresc sa intre pe piata imobiliara pentru un surplus al valorii.

In nordul Bucurestiului se afla al doilea proiect de locuinte al Arcon, Monetariei Project. Avantajul de baza al acestei lucrari e ca terenul, cu o suprafata de 1414 metri patrati se afla intre doua dintre cele mai mari parcuri din oras. Constructia totala e de 3500 metri patrati, iar parcarile subterane vor avea o capacitate de 30 de vehicule.

In centrul Bucurestiului se afla Eminescu Project, care este al treilea proiect imobiliar dezvoltat de Arcon Construction in Romania si care cuprinde 700 metri patrati de spatii comerciale, ca urmare a faptului ca zona este caracterizata ca avand acces foarte bun spre mijloacele de transport. Suprafata totala construita va fi de 6800 metri patrati, imobilul urmand sa aiba si 60 locuri de parcare.

In capitala Romaniei se afla si al patrulea complex imobiliar dezvoltat de Arcon Constructions, intitulat Porumbaru. Suprafata totala a constructiei este de 2700 metri patrati pe un teren de 845 metri patrati.

Investitii in imobile comerciale

Unul dintre cele mai ambitioase operatiuni in domeniul investitiilor in imobiliare constituie constituirea unui fond de investitii Assos Property Investors, care urmeaza sa concentreze investitiile in imobile comerciale din Europa Centrala si de Sud-Est. Noul vehicul investitional, care a fost infiintat din initiativa membrilor familiei de armatori Resti, a strans deja sumele initiale necesare de 50 milioane euro, intrucat, printre altele, la acesta participa si holdingul Haragionis. S-au inregistrat deja si primele investitii in cladiri de birouri in Bulgaria (Sofia) si in Ucraina; de asemenea, continua negocierile si pentru alte achizitii in alte tari. Scopul fondului este ca veniturile total din investitii sa depaseasca 20 la suta din capitalul portofoliului. Eforturi similare depun si holdingul Peireos, avand ca centru al interesului Balcanii, si holdingul Lamda Development, care a anuntat disponibilitatea de a crea si prelua administrarea Companiei de Investitii in Imobi
liare, cu activitate in Balcani si restul tarilor din Europa de Sud-Est, precum si in Rusia si Ucraina. Capitalul total al acestei companii s-ar ridica la 200 milioane euro, din care participarea Lamda fiind estimata la circa 15 la suta.

Bloombiz
(Sursa: KATHIMERINI (Grecia), Rador)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1758 ori