Investitiile imobiliare in 2013, intre mit si realitate

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:10
4322 citiri
Investitiile imobiliare in 2013, intre mit si realitate
Sursa foto: http://blog.blitz-imobiliare.ro

Increderea investitorilor imobiliari in Romania a crescut, arata un studiu Jones Lang LaSalle, care precizeaza ca 2013 este anul perfect pentru achizitii pe piata locala. Optimismul companiei de consultanta nu este impartasit de actorii de pe piata imobiliara locala.

Daca in studiul LaSalle se mentioneaza ca anul acesta ar fi perfect pentru investitii imobiliare, intrucat "caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate", analistul imobiliar Radu Zilisteanu remarca un aspect cel putin intrigant.

"Ei spun ca 2013 este anul perfect pentru achizitii, dar printre randuri, inseamna ca 2014 nu ar fi", explica profesorul Zilisteanu, pentru Business24.

Oricum, in opinia sa, estimarea facuta de Jones Lang LaSalle este prea optimista, pentru ca nu este ancorata in realitate. Evolutia pietei imobiliare este dependenta in mod direct de evolutia economica si de mai multi factori, printre care se numara situatia creditarii, valoarea produsului intern brut si rata inflatiei.

"Piata imobiliara incepe sa isi revina intr-un interval de 6-12 luni numai dupa ce economia generala isi revine. Tinand cont de acest fapt, pentru 2013 nu vedem inca o revenire spectaculoasa, mai ales ca produsul intern brut a scazut", mentioneaza Zilisteanu.

Parerea sa este impartasita si de Dragos Dragoteanu, patronul uneia dintre cele mai mari agentii imobiliare din Romania, Euroest. Acesta este, insa, mult mai transant si spune ca "de trei ani speram ca fiecare nou an sa fie cel mai bun in investitii imobilare, dar acest lucru nu s-a demonstrat. Nu cred ca poate cineva sa spuna care va fi cel mai bun an, pentru ca imobiliarele de pe plan local depind foarte mult nu doar de economia Romaniei cat si de cea mondiala", subliniaza Dragoteanu.

Cel mai probabil, studiul LaSalle se bazeaza pe faptul ca piata a atins o anumita stabilitate si ca scaderea de preturi inceputa in luna martie 2008, inca dinaintea declansarii crizei in Romania, a incetinit, asa cum observa si Zilisteanu.

Criza din Romania este una de incredere

Acesta mai spune ca, in Romania, criza imobiliara este "una de incredere, care nu va reveni atat de repede in randul investitorilor, ci din contra". Mai ales ca investitorii sunt caracterizati, in momentul de fata, de aversiune fata de risc.

Acesta ar fi si unul dintre motivele pentru care tranzactiile de pe piata imobiliara au scazut, anul trecut. Romania a fost, alaturi de Cehia si Ungaria, una dintre pietele emergente care a inregistrat o diminuare a volumului de tranzactii imobiliare in 2012. Conform unui studiu Cushman&Wakefield, Romania a inregistrat o scadere a tranzactiilor imobiliare fata de 2011, cu volume de 255 milioane de euro.

Romania, in clasamentul celor mai atractive piete pentru investitorii imobiliari

Perspectivele nu sunt foarte bune nici pe viitor, in ciuda unei aparente stabilizari pe piata. "2013 va fi foarte asemanator cu 2012. Daca vorbim de segmentul rezidential, exista foarte multe apartamente nevandute. Ar putea exista un mic impuls din partea programului Noua Casa, dar cu toate acestea, "este greu de crezut ca investitorii vor veni, atata vreme cat exista atata stoc", atrage atentia Zilisteanu.

Doar investitorii cu un profil de risc mai ridicat sau cei care au resurse de finantare proprii, si nu prin credite, ar putea face achizitii in perioada urmatoare. Desi nu exista cerere pe piata imobliara, oferta este una foarte bogata, dar "pe activele care nu sunt atractive", precizeaza Dragoteanu.

O explicatie pentru absenta tranzactiilor pe piata locala ar fi faptul ca BNR a inasprit conditiile de creditare, crede Zilisteanu. Alta explicatie, in opinia lui Dragoteanu, ar fi ca preturile au ramas in continuare foarte mari. "95% din activele imobiliare scoase acum la vanzare sunt supraevaluate", apreciaza patronul Euroest.

El sustine ca preturile vor mai scadea, anul acesta, in special pe segmentul rezidential format din apartamente vechi, dar si pe cel al spatiilor comerciale secundare. Zilisteanu spune ca este dificil de facut estimari legate de evolutia preturilor, pe o piata atat de fluida, dar crede ca scaderile vor fi foarte mici, probabil sub 5%.

#investitii imobiliare 2013, #pret apartament, #piata imobiliara 2013, #achizitii imobiliare , #Tranzactii imobiliare