Investitorii autohtoni domina net piata constructiilor de lux

Marti, 23 Ianuarie 2007, ora 01:47
1581 citiri
Investitorii autohtoni domina net piata constructiilor de lux

Noile constructii de lux din Bucuresti sunt detinute, in proportie de 95 la suta, de micii developeri romani care achizitioneaza terenuri si construiesc un numar restrans de apartamente de lux in zona de nord, si numai cinci la suta dintre acestea reprezinta companii straine care au propriile proiecte rezidentiale de amploare, a declarat pentru Rompres Claudia Dascalescu, consultant senior la compania imobiliara DTZ Echinox.

"Pentru constructiile vechi, vanzatorii sunt, in majoritate, vechii proprietari care vand din incapacitate de a intretine si a administra proprietatea. Pentru fiecare locuinta de lux exista nu un client, ci zeci de clienti. Pana in prezent, piata rezidentiala de lux din Bucuresti nu a atins nivelul de satisfacere a cererii, iar acest segment continua sa fie foarte activ", a apreciat Claudia Dascalescu. In ceea ce priveste fondul locativ interbelic, tendinta companiilor este de a se reloca in spatii deschise aflate in cladiri de birouri moderne. O conditie a locuintei de lux este de a asigura intimitate si securitate celor care au platit preturi mari pentru a beneficia de astfel de locuinte. In consecinta, 5- 10 la suta din acestea se vand ca spatii de birouri. In aceasta categorie intra apartamentele in blocuri situate in zone cu trafic intens.

Cumparatorii pentru locuintele de lux sunt, in general, romani cu varste cuprinse intre 35 si 50 de ani, care le achizitioneaza ca resedinta proprie sau ca investitie vizand inchirierea ulterioara. O alta categorie sunt cetatenii straini care intentioneaza sa locuiasca in Romania o perioada mai indelungata, sau fonduri straine de investitii care detin un portofoliu de proprietati pentru inchiriere. In pofida lipsei de terenuri disponibile pentru proiecte viitoare in zonele Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti si Herastrau, sunt anuntate proiecte care vor fi finalizate in 2007 si care vor avea un pret mediu de 3.000 de euro/mp.

"Deoarece pretul pe metrul patrat creste in aceste zone cu fiecare semestru, iar nivelul chiriilor stagneaza, rata de amortizare a investitiei este estimata sa ajunga la o medie de 10-12 ani. Desi tendinta este sa scada in acelasi ritm ca si in statele vecine, rentabilitatea este mai mare decat in celelalte state europene, iar Romania continua sa atraga investitori datorita potentialului crescut al pietei si datorita trendului ascendent al acestora. Concluzia este ca piata romaneasca continua sa fie o oportunitate majora pentru dezvoltatorii mici si mari de proiecte rezidentiale", ne-a precizat Claudia Dascalescu.

Un segment important pe piata rezidentiala de lux sunt casele cu gradina, proprietati construite la un anumit standard - terenuri de 350-700 mp cu suprafete construite de 200-350 mp. Exista si proprietati cu suprafete mari de gradina, ce depasesc 2.500 mp, insa acestea sunt putine la numar si de obicei sunt situate departe de aglomeratia urbana, in zone periferice ale Bucurestiului (Baneasa, Pipera -Tunari) sau in zone cu care acesta se invecineaza, precum Corbeanca, Balotesti sau Snagov. Preturile incep, in general, in functie de amenajeri si infrastructura, de la 500.000 de euro si ajung la cateva milioane.

"Acest tip de proprietati nu este unul comercial. Proprietarii de case cu gradini mari amenajate au un statut social superior, iar aceste resedinte personale oglindesc stilul, personalitatea si aspiratiile proprietarilor, raspunzand nevoilor lor de securitate, protectie si intimitate. In momentul in care aceste proprietati sunt scoase la vanzare, pretul este de ordinul milioanelor de euro, iar clientii dispusi sa plateasca acest pret sunt in numar redus, majoritatea alegand sa construiasca personal atat timp cat exista oferte de terenuri la vanzare in zonele de interes", a apreciat Claudia Dascalescu.

Bulgaria, locul sase mondial ca volum al investitiilor straine in domeniul imobiliar

Numarul tranzactiilor imobiliare din Bulgaria a crescut cu 15 la suta, anul trecut, plasand tara pe locul sase mondial ca volum al investitiilor straine in domeniul imobiliar, informeaza BTA.

Numarul tranzactiilor imobiliare din Bulgaria a crescut cu 15 la suta, anul trecut, cifrandu-se la aproape 280.000 de tranzactii, a declarat presedintele executiv al companiei imobiliare Address, Katia Tsenova, citata de agentia bulgara. Pe de alta parte, numarul cumparatorilor rusi s-a dublat, anul trecut. Multi dintre acestia au cumparat proprietati la Marea Neagra.

Vanzatorii si cumparatorii si-au schimbat criteriile de apreciere si scara pentru ceea ce considerau drept "scump" inainte. Astfel, daca anul trecut, pentru un apartament bun, suma de 300.000 de euro suna rezonabil, in 2005, 150.000 de euro era un pret mare. Piata a fost clar influentata de perspectiva si apoi accesul la Uniunea Europeana. In ultimele zile ale lunii decembrie, cererea a crescut, iar oferta a scazut.

Preturile imobilelor au crescut cu 12,07 procente, anul trecut, ajungand la 624,83 euro pe metru patrat, de la 557,53 pe metru patrat, in anul 2005. Printre orasele mari, cresterea cea mai mare s-a inregistrat la Plovdiv, al doilea oras al Bulgariei ca marime, fiind de 13,66 procente, mai ales datorita comutarii interesului investitorilor de la Sofia, care este saturata in acest sens. Preturile in Sofia au crescut cu 12,53 la suta, iar la Varna au crescut cu 10,33 la suta, in 2006 fata de 2005.

Cei mai multi cumparatori au avut varstele intre 26 de ani si 45 de ani. Tranzactiile utilizand creditele bancare au crescut cu 40 la suta, fata de anul 2005.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)