Numarul tranzactiilor imobiliare in Cluj a crescut cu 36% in ianuarie 2010

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 13:34
1144 citiri
Numarul tranzactiilor imobiliare in Cluj a crescut cu 36% in ianuarie 2010

Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj a inregistrat, in ianuarie 2010, cu 36% mai multe tranzactii imobiliare decat in luna ianuarie a anului trecut, a anuntat miercuri institutia, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit unui comunicat de presa de miercuri, OPCI Cluj a inregistrat cu 132% mai multe ipoteci in ianuarie 2010 decat in ianaurie 2009.

O alta crestere se inregistreaza la nivelul inscrierilor in Cartea Funciara a constructiilor noi, aici inregistrandu-se o crestere de 52 de procente. 

Institutia anunta, insa, scaderi serioase in ceea ce priveste demararea de constructii noi sau eliberarea de noi titluri de proprietate.

"Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj inregistreaza, insa, scaderi semnificative la operatiunile de scoatere definitiva a terenurilor din circuitul agricol (-76%), la numarul de lucrari cadastrale (-41%) si la numarul de titluri de proprietate emise (-36%), in luna ianuarie a acestui an in comparatie cu luna ianuarie a anului trecut", se mai precizeaza in comunicat.

Ramona Cuc, directorul agentiei imobiliare Grup de Lux si unul din cei mai apreciati experti din domeniu in Cluj, a declarat miercuri, pentru NewsIn, ca aceste cresteri ale tranzactiilor imobiliare nu reflecta, de fapt, situatia pietei, pentru ca este vorba de tranzactii incepute in urma cu cativa ani, care in acest moment s-au finalizat.

"Tranzactiile imobiliare nu au crescut in asa hal si eu consider ca nu s-au facut mai multe tranzactii imobiliare in ianuarie 2010 fata de anul trecut. Cresterile care rezulta din aceste cifre se datoreaza, printre altele, finalizarii unor antecontracte mai vechi, deoarece nu s-au pornit constructii noi, importante, in aceasta perioada", a spus Cuc, explicand astfel si procentul scazut de scoatere din circuitul agricol al unor terenuri.

Expertul apreciaza ca atat programul Prima Casa, cat si faptul ca 90% din clientii de imobile si le achizitioneaza prin credit bancar au determinat dezvoltatorii sa isi inscrie rapid constructiile in Cartea Funciara, de aici se explica cresterea de 52% la acest capitol.

De altfel, OCPI Cluj mentioneaza, in comunicatul de presa de miercuri, ca in ianuarie 2010, comparabil cu ianuarie 2008, numarul tranzactiilor imobiliare au scazut cu 14%, iar comparatia 2009-2008 arata tot o scadere, de data aceasta de 37%, a tanzactiilor imobiliare, anul trecut.

#tranzactii, #imobiliare , #Tranzactii imobiliare