Piata imobiliara a Londrei s-a calmat dupa escaladari ale preturilor care indicau un nou boom

Marti, 19 August 2014, ora 10:15
1682 citiri
Piata imobiliara a Londrei s-a calmat dupa escaladari ale preturilor care indicau un nou boom

Preturile locuintelor din Londra au inregistrat in luna august cel mai mare declin din ultimii sase ani fata de luna anterioara, evolutie care sugereaza calmarea pietei imobiliare a capitalei britanice, aflata in pericol de formare a unei bule speculative, relateaza Bloomberg.

Potrivit site-ului companiei imobiliare Rightmove, pretul mediu al locuintelor londoneze solicitat de proprietari la vanzare a coborat cu 5,9% fata de luna iulie, la 552.783 de lire sterline, acesta fiind cea mai mare scadere inregistrata din decembrie 2007, potrivit Mediafax.

La nivel national, preturile au scazut cu 2,9%, fata de iulie, un declin record pentru luna august.

Cererea de locuinte este de obicei mai redusa in timpul verii, dar scaderea din acest an a fost peste asteptari.

Declinul a fost determinat de noi reguli, mai stricte, introduse de Banca Angliei pentru acordarea creditelor ipotecare, precum si de perspectiva majorarii dobanzilor, factori care au calmat temerile legate de riscul formarii unei bule speculative.

"Cumparatorii si vanzatorii au devenit tot mai atenti la finantele personale, avand in vedere ca imprumuturile ipotecare devin mai costisitoare, iar autoritatile de reglementare vor sa limiteze accesul la acestea", a declarat Miles Shipside, director la Rightmove.

Unele dintre cele mai mari scaderi ale preturilor locuintelor din Londra au fost inregistrate in cartiere bogate precum Kensington, Chelsea, Camden, Hammersmith si Fulham.

Intre cartierele cu locuinte de peste 1 milion de lire sterline, preturile din Kensington au scazut cu 7%, la un nivel mediu de 2,2 milioane de lire, in timp ce in Camden declinul a fost de 7,2%.

Comparativ cu august 2013, preturile solicitate de proprietari au coborat cu 1,4% in Kensington, singurul cartier unde a fost inregistrata scaderea anuala.

Pretul mediu al locuintelor din Londra a urcat cu 10,3% comparativ cu luna august a anului trecut.

#preturi locuinte Londra, #piata imobiliara londra, #pret mediu locuinte Londra , #Tranzactii imobiliare