Piata imobiliara din Londra, masina de spalat bani a miliardarilor evazionisti

Luni, 02 Martie 2015, ora 18:20
5157 citiri
Piata imobiliara din Londra, masina de spalat bani a miliardarilor evazionisti
Foto: Daily Mail

O noua metoda de spalare a banilor practicata de miliardarii stabiliti in Anglia le da frisoane anchetatorilor: investitiile uriase in segmentul de lux al pietei imobiliare.

Metoda pare sa dea roade pentru cei care doresc sa-si ascunda banii in spatele unui sir interminabil de firme off-shore, atata vreme cat anchetatorii recunosc ca nu pot stabili dimensiunea fenomenului.

Spalarea de bani prin intermediul proprietatilor de lux din Londra le ofera miliardarilor atat o reducere a taxelor datorate Regatului, cat si discretia asupra dimensiunii reale a averii lor, informeaza Bloomberg.

Mogul kazah, chirias in propria-i casa

Carlton House, o resedinta din cartierul exclusivist Hamptons, evaluata la 14 milioane de lire sterline, are in dotari 7 dormitoare, sala de bal, piscina acoperita si hammam pentru 10 persoane.

Proprietarul locuintei abia a putut fi scos la iveala din spatele lungului sir de tranzactii facute de diverse firme off-shore, cu scopul de a sterge urmele acestei achizitii.

Miliardarul kazah Mukhtar Ablyazov a inceput sa faca pierduta urma proprietatilor detinute dupa ca banca BTA, la care a fost actionar, l-a acuzat de deturnarea a 6 miliarde de dolari in perioada 2005-2009.

A fost nevoie de un proces care sa ajunga in instanta suprema din Marea Britanie, pentru ca banca sa poata demonstra ca resedinta de lux ii apartine lui Ablyazov si sa o puna in executare silita.

Miliardarul kazah s-a aparat in timpul procesului sustinand ca locuinta este a cumnatului sau, el fiind doar chirias, din 2009, dupa ce a decis sa se mute in Anglia impreuna cu familia.

Evaziune de ordinul sutelor de miliarde

Operatiunile de spalare de bani prin cartierele de lux ale Londrei au o valoare estimata la cateva sute de miliarde de lire sterline anual, metoda numarandu-se printre cele mai convenabile pentru miliardarii din Regatul Unit sau din afara lui.

Anchetatorii recunosc ca este dificil sa faci distinctia intre proprietatile cumparate in mod legitim prin intermediul unor firme din diverse paradisuri fiscale si cele achizitionate pentru a sterge urma banilor negri.

"Rolul pietei imobiliare in spalarea de bani este unul pe care nu reusim sa-l distingem foarte bine, in ciuda eforturilor si imaginatiei de care dam dovada", recunoaste spasit Donald Toon, directorul Agentiei Nationale de Lupta impotriva Crimei Organizate din Marea Britanie (NCA).

"Nu spunem ca banii evazionistilor controleaza piata imobiliara, dar clar exista niste probleme in acest sector", mai seful NCA.

Taxa pentru secretizarea informatiilor

Fiscul britanic a inceput sa aplice de anul trecut un impozit suplimentar pentru proprietatile de lux detinute de companii off-shore care nu vor sa dezvaluie numele adevaratilor proprietari.

Vilele si conacele cu valori de peste un milion de lire sterline sunt impozitate cu aproape 150.000 de lire anual, daca resedinta nu este pusa spre inchiriere sau daca numele proprietarului real nu este dezvaluit.

Pentru anul trecut, vistieria Regatului Unit a castigat 100 de milioane de lire din acest impozit pe secretizarea datelor.

Impozitul pare sa mai fi redus numarul tranzactiilor derulate de firmele off-shore pe piata imobiliara din Londra, insa 2012 si 2013 au fost ani prolifici pentru trecerea proprietatilor de pe o firma pe alta.

In 2013, de exemplu, nivelul tranzactiilor suspecte de pe piata imobiliara din Londra a atins cifra de 18,7 miliarde de lire sterline.

Westminster, Kensington si Chelsea sunt cartierele din care inspectorii fiscali ai coroanei strang cele mai multe taxe pentru pastrarea la secret a proprietarilor de resedinte de lux.

Conform unui reprezentant al unei agentii imobiliare din Londra, peste un sfert dintre casele cumparate pana in iunie 2013 in mijlocul metropolei britanice sunt detinute de cetateni straini.

Abia criza veniturilor fiscale inregistrata in ultimii ani de catre Marea Britanie a atras atentia asupra potentialului pietei imobiliare de lux din Londra, anchetele NCA scotand la iveala atractia reprezentata de aceste proprietati, ca si metodele folosite de evazionisti pentru a ascunde banii prin intermediul acestora.

Investitii luate la ochi

"Un evazionist, ca si un cumparator cinstit sunt in aceeasi masura atrasi de o investitie cu potential", sustine Donald Toon.

Marea Britanie va da publicitati in aceasta luna prima evaluare nationala a riscului de spalare de bani, crima organizata si terorism de pe teritoriul regatului, conform unui reprezentant al Trezoreriei.

Raportul urmeaza sa faca referire la problema reprezentata de spalarea de bani pe piata imobiliara, insistand si pe rolul agentilor imobiliari in combaterea acestui flagel.

Inclusiv legislatia urmeaza sa fie modificata, pentru ca proprietarii de companii off-shore din Marea Britanie sa fi inregistrati.

Transparency International, care va emite saptamana aceasta un raport propriu privind spalarea de bani prin intermediul pietei imobiliare din Marea Britanie, merge mai departe si cere dezvaluirea tuturor persoanelor care detin firme off-shore cu active imobiliare din Marea Britanie.

Toata lumea vrea la secret

Taxa pentru pastrarea secretului identitatii adevaratilor proprietari de companii si proprietati de lux le pune bete in roate celor care investigheaza fenomenul.

Nick Maxwell, seful departamentului de analiza de la Transparency International, spune ca impozitul pe secretizarea informatiilor mai degraba incurajeaza ascunderea datelor reale din spatele tranzactiilor de sute de miliarde.

"Acest impozit este o parte din problema modului in care companiile off-shore actioneaza in Marea Britanie", spune Maxwell.

Anchetatorii din cadrul Biroului pentru Mari Fraude sustin ca in cele mai multe tranzactii cumparatorii prefera sa achizitioneze compania off-shore cu totul, pentru a-si ascunde numele.

In aceste cazuri, pe hartie numele proprietarului resedintei de lux nu se schimba, in timp ce, in realitate, aceasta este pasata intre miliardarii momentului.

12.500 de proprietati londoneze cu o valoare totala de peste 48 de miliarde de lire au fost tranzactionate intre 2012-2014 intre firme off-shore. O treime dintre companii provin din Insulele Virgine britanice.

Printr-una dintre aceste companii si-a cumparat si Ablyazov proprietatile. Acesta este acum in arestul politiei franceze, dupa ce a fugit de executarea pedepsei de 22 de luni de inchisoare in Marea Britanie, iar avocatul sau il prezinta ca o victima a opresiunii politice din Kazahstan, Rusia si Ucraina.

De altfel, francezii nici nu mai stiu care cerere de extradare a miliardarului din Kazahstan ar avea intaietate.

Pentru britanici insa, problema este ceva mai simpla, iar colaborarea dintre serviciile de investigatii fiscale din ficare tara ar putea rezolva cat de cat dilemele legate de legitimitatea unor achizitii de pe piata imobiliara.

"Trebuie sa rezolvam cooperarea intre organismele de investigatii din sectorul financiar din diverse state.

Daca Marea Britanie va fi perceputa ca un stat in care se practica spalarea de bani la scara larga, nu vom mai avea credibilitate in fata investitorilor", sustine Dick Gould, procuror-sef adjunct in cadrul Biroului pentru Mari Fraude.

#spalare de bani Marea Britanie, #evaziune Marea Britanie, #proprietati lux Londra, #crima organizata piata imobiliara, #secretizare informatii firme off shore , #Tranzactii imobiliare