Piata imobiliara din Romania este riscanta pentru investitorii straini

Joi, 17 Mai 2012, ora 12:31
2775 citiri
Piata imobiliara din Romania este riscanta pentru investitorii straini

Investitorii imobiliari sunt greu de convins sa vina in Romania deoarece ar obtine profituri reduse in raport cu riscurile pe care trebuie sa si le asume, a declarat, joi, Babis Padis, managing partner al fondului BlueHouse Capital.

"Noi suntem aici pentru ca avem incredere in piata, dar este foarte greu sa convingi alti investitori sa vina in Romania, sa cumpere proiecte, pentru ca riscul este prea mare, iar profitul pe care l-ar obtine nu justifica acest risc. Romania nu este pe radarul investitorilor, chiar daca are proiecte de calitate, cu chiriasi buni si chirii bune", a spus Padis, la o conferinta pe teme imobiliare.

Reprezentantul fondului cipritot de investitii spune ca este foarte greu pentru un investitor sa gaseasca un cumparator final pentru un proiect dezvoltat sau detinut in Romania.

El a aratat ca nici din punct de vedere politic lucrurile nu sunt incurajatoare pentru investitori.

In opinia sa, in prezent Romania nu este o locatie potrivita pentru a incepe dezvoltarea unui proiect nou, din cauza costurilor de finantare.

El a aratat ca BlueHouse detine in Romania un teren pe care va incepe constructia doar cand va fi momentul oportun.

In acelasi timp, fondul negociaza alte trei tranzactii pe piata locala, insa in acest an nu a finalizat niciuna.

Anul trecut BlueHouse a facut doua achizitii in Romania, un spatiu de retail si o cladire de birouri.

Investitiile straine pe piata imobiliara din Romania ar putea creste in urmatorii ani

Tim Wilkinson, partner DTZ Echinox, spune insa ca pe piata externa exista bani disponibili pentru piata imobiliara, care ar putea ajunge in Romania in urmatorii ani.

"Acesti bani se muta din Europa de Vest si acum o parte merg spre Spania, iar in urmatorii ani ar putea ajunge si in Romania, in conditiile in care in Polonia preturie sunt deja prea mari", a spus Wilkinson.

In acelasi timp, Viorel Opait, director corporate services Colliers, spune ca Romania este in competitie cu Polonia din punct de vedere al cererii de spatii industriale sau de birouri.

"Romania a pierdut aceasta competitie de cele mai multe ori din cauza facilitatilor pe care companiile le primesc in Polonia. Am discutat cu un primar despre o investitie in IT care ar fi creat 100-200 de locuri de munca, iar singura facilitate oferita era ca pot inregistra firma in trei zile. In Polonia le ofereau deduceri la taxe si alte reduceri", a mentionat Opait.

#piata imobiliara Romania, #investitii piata imobiliara Romania, #riscuri piata imobiliara Romania , #Tranzactii imobiliare