Piata imobiliara din Romania va ajunge la 250-300 milioane de euro in 2012

Miercuri, 01 August 2012, ora 16:07
2607 citiri
Piata imobiliara din Romania va ajunge la 250-300 milioane de euro in 2012

Valoarea tranzactiilor imobiliare va ajunge ajunge in acest an la 250-300 milioane de euro, potrivit estimarile DTZ Echinox, care si-a revizuit astfel in scadere prognoza de la inceputul anului, care indica o valoare de 400-450 milioane euro.

Revizuirea in scadere a estimarilor privind tranzactiile imobiliare a avut loc in urma rezultatelor de pe piata imobiliara inregistrate din primul semestru al acestui an. Reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca bancile sa aduca pe piata active de credite neperformante.

"Dupa un prim trimestru incurajator, cu tranzactii de 99 milioane de euro, piata romaneasca a investitiilor a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, cand tranzactiile au totalizat doar 25 milioane de euro. In acest trimestru a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv achizitia a 100 de hectare de teren din fosta platforma Tractorul din Brasov. Aceasta tranzactie a ridicat valoarea tranzactiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, in linie cu performantele inregistrate in aceeasi perioada din 2010 si 2011. Pe de alta parte, volumul este egal cu cel inregistrat in intreg anul 2009", se arata in cel mai recent raport realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Capacitatea bancilor de imprumuta a ramas redusa in 2012, cu impact direct asupra activitatii de investitii. Conditiile de pe piata continua deci sa fie dificile pentru companiile care vor sa investeasca capital in Romania si pun presiune pe profiturile obtinute de dezvoltatori in cazul unui exit.

Cea mai mare tranzactie din acest an a fost achizitia complexului de birouri City Business Centre din Timisoara de catre fondul de investitii sud-african NEPI.

A doua parte a anului a debutat cu o tranzactie cu o proprietate imobiliara, fondul NEPI, cel mai activ cumparator de active imobiliare pe piata locala in ultimii trei ani, asociindu-se cu omul de afaceri Ovidiu Sandor pentru dezvoltarea unui proiect de birouri in Cluj, unde au cumparat platforma fostei fabrici Tricotaje Somesul din centrul orasului.

Terenul era detinut de compania de dezvoltare imobiliara Atrium Centers controlata de omul de afaceri Michael Israeli, care planuia sa dezvolte un mall pe acest teren.

"Sectorul de retail continua sa fie atractiv pentru potentialii investitori, sustinut de o crestere a consumului in primul semestru. Romania detine a treia pozitie in UE dupa cresterea consumului, cu un avans de 5,9%. In acelasi timp, in trimestrul al doilea, randamentele pe pietele de birouri, retail si industrial s-au mentinut constante fata de trimestrul anterior. Astfel, la birouri randamnetul este in jurul a 8%, la retail de 8,5%, iar la industrial de 10,5%", se mentioneaza in raport.

Evolutia tranzactiilor imobiliare din Romania este in linie cu cea inregistrata la nivelul intregii Europe Centrale si de Est, unde volumul tranzactiilor s-a prabusit in al doilea trimestru la 327 milioane de euro, dupa ce in primul trimestru al anului s-a ridicat la 834 milioane de euro.

Evolutia pietei imobiliare din regiune

Cehia si Polonia au continuat sa domine piata investitiilor in regiune in al doilea trimestru, datorita eforturilor bancilor prezente in aceste tari de a sustine investitiile locale. Segmentul cladirilor de birouri a fost preferat de investitori, in timp ce retail-ul a inregistrat un declin semnificativ cauzat de scaderea oportunitatilor in acest domeniu.

Criza datoriilor suverane continua sa aiba un impact negativ asupra intregii zone euro, inclusiv asupra Europei Centrale si de Est, Romania si Polonia fiind cel mai putin expuse, apreciaza reprezentantii DTZ.

#piata imobiliara Romania 2012, #evolutie piata imobiliara Romania, #valoare piata imobiliara Romania, #investitii piata imobiliara Romania , #Tranzactii imobiliare