Preturile locuintelor vor scadea usor in prima parte a anului si ulterior se vor stabiliza

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 15:43
2520 citiri
Preturile locuintelor vor scadea usor in prima parte a anului si ulterior se vor stabiliza

Preturile locuintelor din Romania vor continua sa scada usor in prima jumatate a anului si se vor stabiliza in al doilea semestru, estimeaza firma de evaluare Darian, care previzioneaza si o crestere a numarului de tranzactii imobiliare, pe fondul continuarii executarilor silite, anunta Mediafax.

"Tendinta de scadere a preturilor se va apropia de punctul terminus in cursul anului curent, cand piata se va stabiliza. In prima jumatate a anului va continua scaderea preturilor, dar intr-un ritm redus, de o cifra, dupa aceea urmand o stabilizare", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Adrian Popa Bochis, director-evaluare companii al firmei Darian.

Reprezentantii Darian estimeaza pentru acest an continuarea executarilor silite, care, dublata de relaxarea conditiilor de finantare, ar putea duce la inlesnirea tranzactionarii acestor imobile.

Lichidarea unor garantii imobiliare ale creditelor neperformante, fapt care va permite fondurilor de investitii sa cumpere aceste credite neperformante la pachet, va fi alt fenomen care va aparea pe piata in acest an, potrivit Darian.

"Un moment important in acest an va fi existenta unei legaturi stranse intre vanzarile de credite neperformante si pornirea creditarii. Cine cumpara proprietatile executate are nevoie de finantare", a declarat Adrian Crivii, presedintele firmei.

El a explicat ca pana acum bancile nu au vrut sa vanda portofoliile neperformante cu orice pret si au incercat toate solutiile pentru a evita executarile silite.

"Bancile nu vor plusa pe aceasta solutie pana nu se vor simti semnale de reluare a creditarii. Solutia in acest an va fi diminuarea creditelor pe care trebuie sa le recupereze de la clienti. Astfel, daca au de recuperat un credit de 80.000 de euro, decat sa execute proprietatea si sa incaseze doar 40.000 de euro mai bine prin negociere cu clientii sa incerce sa reduca creditul, dar sa recupereze mai mult in acest mod. Bancile accepta deliberat o pierdere, dar mai mica decat daca executa silit", a explicat Crivii.

In opinia sa, piata imobiliara se va relansa si in momentul in care va incepe sa se simta o scadere a ofertei, pentru ca in ultimii doi ani numarul proiectelor rezidentiale lansate a fost foarte redus.

Darian a realizat si in acest an un studiu al pietei imobiliare in 27 de orase din tara, pe baza preturilor de tranzactionare a locuintelor, care a relevat o scadere medie a costurilor de vanzare-cumparare de 10% atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi, in 2010 fata de 2009.

In aceste conditii, pretul mediu la apartamentele vechi se situeaza in jurul valorii de 774 euro pe metru patrat, iar la noi la 846 euro pe metru patrat.

Pe piata locuintelor vechi, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu 1, 2 si 3 camere, cu 11%, iar pentru cele cu patru camere scaderile au fost in medie de 10%.

Chiriile pe acest segment au avut acelasi trend descrescator, scaderea fiind de 12% in 2010.

Dintre cele 27 de orase analizate, cea mai mare scadere de pret s-a inregistrat la Satu Mare (-18,5%), iar cea mai mica la Arad (-2,6%), in schimb chiriile cel mai mult s-au redus in Bucuresti (32,2%) si cel mai putin la Targu Mures (-2,6%).

Locuintele noi cu o camera au inregistrat cea mai mare scadere de pret (-10%), iar pentru celelalte diminuarea a fost de 9%.

In functie de oras, cel mai mult au fost reduse preturile la Iasi (-18.4%) si cel mai putin la Sibiu (-3.3%).

Chiriile locuintelor noi s-au diminuat in cea mai mare proportie in Ramnicu Valcea (-18,8%), iar in Bucuresti cel mai putin (-1,4%).

In 2010, la nivel national pretul unitar mediu al apartamentelor noi a fost cu aproximativ 10% mai mare decat al celor vechi.

Fata de 2008, inceputul crizei pe piata imobiliara din Romania, studiul Darian a evidentiat o reducere cu 32% a preturilor pe segmentul vechi si cu 26% pe cel nou, in conditiile in care chiriile s-au redus cu 27%, respectiv cu 21%.

In ultimele 24 de luni in Bucuresti preturile apartamentelor vechi au scazut cu cel mai mare procent (-55,2%), iar in Baia Mare (-40,7%) s-au ieftinit cel mai mult locuintele noi. Targoviste, cu -18% la vechi si Arad, cu -10% la noi, au avut cele mai mici scaderi de preturi.

#preturi locuinte, #tranzactii imobiliare, #executari silite, #piata imobiliara, #apartamente vechi, #locuinte noi , #Tranzactii imobiliare