Se sparge bula imobiliara din Londra? Piata proprietatilor de lux a scazut dramatic

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 10:32
4786 citiri
Se sparge bula imobiliara din Londra? Piata proprietatilor de lux a scazut dramatic
Foto: Wikimedia

Au disparut clientii pentru proprietatile de lux puse in vanzare in capitala Marii Britanii. Cel putin asta reclama agentii companiei Frank Templeton, dupa ce piata imobiliara din Londra a scazut anul trecut cu o treime pe segmentul proprietatilor de lux.

Numarul vanzarilor de locuinte cu un pret de peste 10 milioane de lire s-a redus cu peste 30% in 2015, de vina parand sa fie cresterea impozitelor si disparitia subita din peisaj a celor mai buni clienti: milionarii din Orientul Mijlociu, China si Rusia, arata Money CNN.

O criza a milionarilor

Resedintele londoneze de lux erau vanate in special de cumparatori super-bogati din Rusia, Orientul Mijlociu si China, acestia fiind atrasi atat de viata din Londra, cat si de randamentul investitiei intr-un segment al pietei imobiliare care a urcat constant in ultimii ani.

"A existat intotdeauna un interes al investitorilor straini bogati. Londra este un oras perfect in care sa te instalezi, dar si un loc atractiv pentru a-ti investi banii", sustine Charles McDowell, un agent specializat in vanzarea acestor proprietati.

Numai ca vremurile in care chinezii, rusii si printii petrolului din desert se bateau pentru a pune mana pe luxoasele resedinte din Londra par sa fi disparut.

Combinatia dintre pretul prabusit al petrolului, criza din Rusia si o crestere economica dezamagitoare a Chinei si-a spus cuvantul, alungand cei mai buni clienti ai agentiilor imobiliare din Londra.

"Am avut de a face cu o reducere a numarului de clienti din China si Rusia, ca si din unele tari ale Orientului Mijlociu. Aceasta are mai putin de a face cu piata imobiliara din Londra, cat cu problemele pe care acestia le intampina in propriile lor tari", spune McDowell.

Taxati la sange

Inclusiv cresterea pretului locuintelor s-a diminuat in acest context. Daca locuintele cu pret mediu au inregistrat o crestere de 4,4% in luna ianuarie a acestui an, in segmentul de top cresterea a fost de doar 1,7 procente.

Un alt motiv al dezinteresului manifestat pentru proprietatile de lux din capitala Angliei este si impozitul aplicat pe tranzactiile imobiliare, asa numita "taxa de timbru", majorata in ultima parte a anului 2014.

Daca, in urma cu 2 ani, taxa platita pentru achizitia unei resedinte de 10 milioane de lire sterline era de 700.000 de lire, de la sfarsitul anului 2014, aceasta a crescut la 1,1 milioane, iar in martie ar putea sa mai inregistreze un salt de 3%.

Instabilitatea sistemului de impozitare a tranzactiilor imobiliare pare sa fie o alta cauza a disparitiei cumparatorilor cu dare de mana.

"Avem nevoie de mai multa claritate. Cumparatorii pot face fata taxei de timbru, dar nu si incertitudinii care planeaza asupra sistemului de impozitare, un sistem care continua sa se schimbe", explica Charles McDowell.

Un alt element care poate fi banuit ca a pus pe fuga cumparatorii de proprietati de lux din Londra ar putea fi riscul unei iesiri a Marii Britanii din UE, chestiune care urmeaza a fi lamurita abia dupa referendumul din iunie.

Analistii bancii Nomura au estimat ca variant Brexit ar urma sa reduca pretul imobilelor din capitala Marii Britanii cu 10%.

#piata imobiliara londra, #resedinte lux Londra, #cumparatori case Marea Britanie, #impozit tranzactii imobiliare , #Tranzactii imobiliare