Cat te costa o casa afara, daca vrei sa pleci din tara

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 08:30
39055 citiri
Cat te costa o casa afara, daca vrei sa pleci din tara
Casa de vanzare, langa Berlin, la 189.000 de euro

Piata imobiliara din Romania practica preturi europene, desi confortul locuintelor, dar si oportunitatile pe care le ofera orasele din Vest sunt de cele mai multe ori, superioare. O veste buna pentru cei care se gandesc sa urmeze calea pribegiei. Cu banii obtinuti din vanzarea casei si a masinii din tara, romanii pot incepe, lejer, o viata noua in strainatate.

Mirajul unei vieti mai bune in strainatate prinde contur pentru un numar din ce in ce mai mare de romani, atrasi de locurile de munca mai bine platite, dar si de proprietatile imobiliare pe care le pot cumpara cu un pret mult mai avantajos decat pe piata locala. Cu peste 15% din populatie in afara granitelor, Romania se afla printre tarile cu cea mai ridicata proportie de emigranti din Uniunea Europeana, spune Iris Alexe, Fundatia Soros.

Cu 100.000 si 150.000 de euro in buzunar, oferta de pe piata romaneasca este generoasa. Poate fi cumparat un apartament bun, de peste 100 de metri patrati, intr-un cartier rezidential din Dorobanti sau o casa cu teren, in localitatile limitrofe Bucurestiului. Tot atat te costa insa si o vila cu cinci camere de peste 200 de metri patrati, plus curte, intr-unul dintre oraselele linistite de langa Berlin, Roma sau Madrid.

Vile in Germania, de la 29.000 de euro

In Germania se pot cumpara vile si cu 29.000 de euro, in functie de regiunea in care se afla proprietatea, de numarul de camere, dar si de suprafata utila construita. Pentru mai putin de 150.000 de euro, exista oferte in orase germane precum Bomlitz, Schwandorf, dar si in apropiere de Hamburg.

In timp ce pretul vilelor din apropierea Bucurestiului pot depasi chiar si 400.000 de euro, in zone precum Pipera, Aviatorilor sau Corbeanca, langa Berlin, cu mai putini bani pot fi cumparate conace cu valoare istorica, teren si doua etaje. De exemplu, o casa cu terasa construita in 1938, cu opt camere si cu o gradina de 500 de metri patrati, este scoasa la vanzare pentru 189.000 de euro.

Casa de langa Berlin, scoasa la vanzare pentru 189.000 de euro

Casa de langa Berlin, scoasa la vanzare pentru 189.000 de euro

In orasul german Bomlitz, o casa cu o suprafata de 120 de metri patrati si cu un teren de 1.000 de metri patrati, cu sase camere, doua bai si doua etaje, costa 125.000 de euro.

Tot in Germania, pentru mai putin de 50.000 de euro, poate fi cumparata o vila cu sase camere, cu un teren de 350 metri patrati. Proprietatea se afla in Schwandorf (in regiunea Bayern).

Detaliu din Vila Bayern

La doi pasi de Roma, cu mai putin de 150.000 de euro

In localitatea Fondi, o vila cu o suprafata de 92 de metri patrati, cu cinci camere, garaj si gradina de 30 de metri patrati, poate fi cumaprata pentru 110.000 de euro.

Casa din Fondi

Casa din Fondi, scoasa la vanzare pentru 110.000 de euro

Cu banii platiti pe un apartament nou in Bucuresti se pot cumpara vile cu o suprafata de peste 150 de metri patrati, care au, in unele cazuri, si teren aferent.

De exemplu, in localitatea Frosinone, in provincia Atina Inferioara, o casa cu sase camere, doua bai, garaj, lift interior si gradina, este scoasa la vanzare pentru 150.000 de euro.

Casa din Frosinone, la 150.000 de euro

In localitatea Arce, o vila cu o suprafata de 120 de metri patrati, cu cinci camere, garaj si gradina, este vanduta pentru 148.000 de euro.

Detaliu casa din Arce, scoasa la vanzare pentru 148.000 de euro

Casa cu vedere la mare, in Spania, de la 100.000 de euro

In Spania, vilele care au vedere la mare pot fi cumparate cu preturi care incep de la 100.000 de euro, dar cu o suprafata mica, in general sub 60 de metri patrati. O casa in localitatea Santa Margarida, cu o suprafata de 380 de metri patrati, cu trei camere, terasa si garaj, costa 105.000 de euro.

In Alicante, o vila cu doua etaje, cu vedere la mare, cu terasa si piscina, costa 185.000 de euro.

Casa din Alicante scoasa la vanzare pentru 185.000 de euro

Casa din Alicante

Casa din Alicante scoasa la vanzare pentru 185.000 de euro

Tot in Spania, in localitatea Agorfa, cu mai putin de 130.000 de euro, poate fi cumparata o vila cu piscina, cu trei camere si cu o suprafata de 180 metri patrati.

Casa din Agorfa

Casa din Agorfa, scoasa la vanzare pentru 130.000 de euro

Casa din Agorfa, scoasa la vanzare pentru 130.000 de euro

Dupa experienta strainatatii, emigrantii romani nu mai vor in tara

Migratia afecteaza in special populatia cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, potrivit sociologului Mircea Kivu, adaugand ca procesul migratiei a suferit o modificare in ultima perioada. Daca in anii '90, de cele mai multe ori, pleca un singur membru al familiei, de obicei barbatul, si se intorcea in tara dupa ce a strans suficienti bani pentru a-si cumpara o casa si o masina in Romania, acum lucrurile sunt diferite.

"Barbatul prefera sa munceasca in strainatate si sa isi aduca acolo si familia, plecand definitiv din tara, iar acest lucru imbatraneste populatia si determina o crestere a numarului de imigranti, care vor veni, cel mai probabil din Moldova, dar si din alte tari straine", spune sociologul.

Acesta mai adauga ca trimiterea banilor in tara, fenomen privit ca un avantaj economic de unii specialisti, se va pierde pe termen lung, pentru ca romanii plecati in afara tarii vor prefera sa se stabileasca definitiv in tarile "adoptive". Transferurile de bani de la romanii din strainatate au atins un nivel record in luna ianuarie a anului trecut, cand in tara au intrat 665 de milioane de euro.

Populatia emigranta a Romaniei se imparte aproximativ in mod egal in barbati si femei, si este relativ tanara, peste 65% situandu-se intre varstele de 18 si 39 de ani. Italia (43%) si Spania (30%) constituie principalele tari de destinatie, avand si cea mai mare concentratie de romani care lucreaza in strainatate.

#vila vanzare Germania, #casa vanzare, #apartamente vanzare, #romani strainatate, #forta munca Romania , #Vanzare apartamente