Studiu: Pretul mediu al apartamentelor, la un nou minim

Joi, 01 Martie 2012, ora 16:50
2418 citiri
Studiu: Pretul mediu al apartamentelor, la un nou minim

Pretul mediu al apartamentelor din Romania a atins in luna februarie un nou minim, de la inceputul crizei, respectiv 986 de euro pe metru patrat util, valoare cu 13 euro mai mica fata de cea din ianuarie si cu 4,6% sub nivelul din aceeasi luna a anului trecut, potrivit imobiliare.ro.

Luna februarie a adus multa liniste pe sectorul rezidential in majoritatea oraselor analizate, interesul cumparatorilor in general dar si numarul vizitelor efectuate fiind foarte redus.

Cu exceptia Timisoarei, indicele calculat la nivelul principalelor orase din tara a inregistrat valori in scadere pe linie. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand valorea medie era de 1.034 euro/mp, la nivel national, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 4,6% mai mici, se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.

"Vremea de afara a inghetat la propriu nu doar entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi manifestat in cursul lunii ianuarie, dar si interesul cumparatorilor, reducand numarul vizitelor considerabil.

Cea mai mare scadere de pret s-a inregistrat in Bucuresti, unde apartamentele s-au ieftinit in medie cu 2% in doar 30 de zile. La nivel national, asistam la atingerea unui nou prag minim al ultimilor ani", a declarat, in comunicat, Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Pretul mediu al apartamentelor noi din Bucuresti, in scadere cu 2,1%

Astfel, in Bucuresti pretul apartamentelor noi si vechi a scazut cu 2% fata de luna precedenta, ajungand la o medie de 1.148 euro/mp util, aceasta fiind totodata cea mai mica valoare inregistrata la nivelul Bucurestiului, din 2008. Tendinta de scadere accentuata a fost resimtita pe ambele segmente de apartamente, nou si vechi.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna februarie la 1.338 euro/mp util, in scadere cu 2,1% fata de luna ianuarie 2011, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.366 euro.

In comparatie cu februarie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala ramane in continuare cu 1% mai ridicat. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au ieftinit in ultimele 30 de zile cu 3,4%.

Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat insa o crestere de 1,1% in februarie, in timp ce garsonierele s-au ieftinit usor.

Luna februarie a adus modificari de preturi si in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Pentru aceasta categorie pretul mediu a ajuns la 1.067 euro/mp de suprafata utila, cu 1,6% mai putin decat in luna precedenta si cu 2,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, atingandu-se astfel si pe acest segment un nou prag minim.

Garsonierele din Bucuresti s-au ieftin cu peste 3%

Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor care s-au ieftint cu peste 3%, dar si al apartamentelor cu patru camere al caror pret a scazut cu 2,2% in ultimele 30 de zile. Pretul unitatilor vechi cu doua camere a continuat sa scada si in februarie (-0,7%), iar apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,9%.

Si preturile din Brasov au avut o evolutie in scadere, in ultima luna, astfel pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna februarie, era de 858 euro/mp de suprafata utila, cu 0,9% mai putin decat in luna ianuarie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,2% mai mic.

Preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au scazut ajungand la o valoare medie de 934 euro/mp util

Dupa o corectie de 0,8% inregistrata in prima luna a anului, in februarie, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au scazut din nou, de data aceasta cu 0,6%, ajungand la o valoare medie de 934 euro/mp util.

Valoarea actuala este cu 5,6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 978 euro/mp util, in a doua luna a anului. Aceasta valoare este cu 2,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.

In Timisoara, nivelul mediu a ajuns la 821 euro/mp util

In Constanta, preturile apartamentelor scoase la vanzare au inregistrat o usoara scadere, de 0,5% la 917 euro/mp util. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scazut cu 1,4% de la 944 euro/mp util pana la 931 euro/mp util. Pe segmentul vechi pretul mediu pe metru patrat util a scazut cu 0,4%, la 914 euro/mp util.

Anul continua intr-un mod optimist pentru proprietarii din Timisoara, cel mai mare oras din vestul tarii fiind singurul dintre cele analizate unde preturile apartamentelor au crescut in februarie. Este vorba despre o crestere de 1%, tonul fiind dat de evolutia segmentului nou. Nivelul mediu a ajuns astfel la 821 euro/mp util.

Lansat in februarie 2000, imobiliare.ro a depasit de curand pragul de 30.000 de vizitatori unici pe zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret apartamente Romania, #apartamente Romania valoare februarie, #cost apartamente Romania , #Vanzare apartamente