Dezastru in cazul suspendarii Schengen - Pierderi de 28 de miliarde de euro

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 16:50
3280 citiri
Dezastru in cazul suspendarii Schengen - Pierderi de 28 de miliarde de euro
Foto: Flickr/Fif

Cea mai noua analiza a impactului pe care l-ar putea avea desfiintarea spatiului Schengen asupra economiilor din intreaga Uniune Europeana arata ca aproximativ 0,2% din PIB al UE ar fi ras din start de o astfel de masura.

Conform The Telegraph, autorii analizei, economistii bancii Morgan Stanley, sustin ca, in acest moment, prabusirea spatiului Schengen ar reprezenta un dezastru mai mare decat Brexit, dar avertizeaza ca declansarea simultana a celor doua evenimente ar amplifica pierderile resimtite de statele europene.

Haos in toata Europa

Analiza Morgan Stanley evidentiaza faptul ca, spre deosebire de Brexit, care va urma anumiti pasi legali pentru a fi implementat, prabusirea spatiului Schengen va genera brusc haos in pietele europene, pierderile fiind estimate la 28 de miliarde de euro.

Economistii bancii americane sustin ca o crestere de 5% va fi resimtita in cazul costurilor de transport ca urmare a revenirii la sistemul contoalelor la frontiere, in vreme ce nivelul schimburilor comerciale din interiorul Europei ar urma sa se diminueze cu 20%.

"Contrar procesului de iesire a Marii Britanii din Uniune, riscul din spatele suspendarii acordului Schengen poate conduce la turbulente politice legate de reluarea controalelor la frontiera, iar acest lucru ar putea afecta increderea investitorilor privati", explica Elga Bartsch, economist Morgan Stanley.

Lovitura dubla

"Aceasta incertitudine va duce, cel mai probabil, la o reducere a investitiilor, in special daca desfiintarea spatiului Schengen va coincide cu iesirea Regatului Unit din UE", a mai explicat aceasta.

Analiza Morgan Stanley dubleaza nivelul pierderilor care ar urma sa fie suportate de statele membre UE fata de cele estimate de Comisia Europeana, care a apreciat ca economia regiunii ar urma sa piarda doar 0,1% din PIB.

O alta analiza efectuata de un think tank francez arata ca, in cursul unui deceniu, pierderile rezultate din denuntarea acordului Schengen ar urma sa atinga 110 miliarde de euro.

Regres

Posibilitatea suspendarii pentru o anumita perioada de timp a acordului Schengen, semnat de 26 de state de pe continent, pare tot mai mare, in conditiile in care oficialii de la Bruxelles si liderii tarilor membre nu gasesc solutii comune pentru criza refugiatilor.

Din acest punct de vedere, o decizie care sa suspende libertatea de circulatie in interiorul Europei este vazuta de analistii Morgan Stanley ca un regres al celor 30 de ani de integrare europeana.

In cursul acestei luni, ministrii de Interne ai tarilor membre UE vor trebui sa decida asupra propunerii de a suspenda pentru 2 ani acordul care sta la baza libertatii de circulatie in Europa.

Masura ar putea afecta nu mai putin de 1,7 milioane de cetateni europeni care fac naveta la munca in alta tara, in vreme ce circuitul comercial al marfurilor de 2.800 de miliarde de euro vandute anual pe piata europeana ar urma sa fie serios perturbat.

Franta, Germania, Austria, Suedia, Danemarca si Slovenia se numara deja printre statele care au recurs la suspendari temporare ale acordului de libera circulatie in urma unui flux masiv de refugiati si migranti ajunsi pe teritoriile lor.

Pirderile cele mai mari ar putea fi resimtite de catre economiile mici din Europa: Ungaria, Estonia, Croatia si Luxemburg fiind printre tarile cele mai afectate in cazul reintroducerii controalelor la granita.

"Impactul cel mai redus va fi inregistrat in economiile mari de pe continent, de genul celor din Germania, Franta sau Italia", mai arata raportul Morgan Stanley.

#pierderi desfiintare Schengen, #comert ue, #analiza Morgan Stanley, #efecte Brexit , #Cifra de afaceri