Planeta ramane rapid fara apa - efectele economice sunt devastatoare

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 17:30
6634 citiri
Planeta ramane rapid fara apa - efectele economice sunt devastatoare
Foto: Wikimedia

Pana la jumatatea acestui secol, seceta extrema ar putea reprezenta cea mai mare amenintare pentru economiile din diverse zone ale globului, avertizeaza cel mai recent raport emis de Banca Mondiala.

Lipsa resurselor de apa ar putea reduce semnificativ dimensiunile unor economii de pe glob, tarile din Orientul Mijlociu putand inregistra o descrestere economica de pana la 14% pana in 2050, anunta Reuters, citand raportul economistilor Bancii Mondiale.

Scenariu apocaliptic

Expertii institutiei financiare internationale cred ca doar realocarea unor resurse de apa nefolosite in prezent ar putea salva regiunile amenintate de seceta. Acest lucru presupune insa dezvoltarea unor noi tehnologii, precum cele de desalinizare si reciclare a apei.

Incalzirea globala ar putea aduce fenomene meteo extreme, inundatii devastatoare sau seceta prelungita, inlocuind si zapezile din timpul iernilor cu ploi, aceste precipitatii avand un grad mai mare de evaporare.

Scaderea nivelului de zapada de pe varfurile muntilor si topirea accelerata a ghetarilor pot diminua rezerva de apa a planetei, cauzand si o crestere a nivelului marii, lucru care poate contamina cu apa sarata panza freatica din regiunile litorale.

"Cand ne uitam la efectele schimbarilor climatice, toate au legatura cu apa, indiferent ca vorbim de seceta, inundatii, furtuni, cresterea nivelului marii", a explicat Richard Damania, coordonatorul studiului realizat de economistii Bancii Mondiale.

Zone sigure

Apa isi va pune amprenta asupra unor sectoare economice importante, de la agricultura, la energie. "Apa sta la baza vietii, dar si in centrul activitatii economice", afirma Damania.

Diminuarea resurselor de apa nu va fi resimtita la fel de grav in fiecare regiune, America de Nord si Europa de Vest fiind printre regiunile care vor fi ferite de acest scenariu dezastruos.

In acelasi timp insa, China si India ar putea fi printre economiile care vor avea de suferit, dupa cum afirma coordonatorul studiului. PIB al statelor din regiunea Sahel ar putea se se diminueze cu 11%, un impact similar urmand sa fie inregistrat si in Asia Centrala, anunta expertii Bancii Mondiale.

In acelasi timp, reciclarea apei si folosirea unor resurse noi ar putea avea un efect invers, cel putin in regiunea Asiei Centrale, unde economiile din zona ar putea beneficia de o crestere de pana la 11 procente.

Pret pe apa

Institutia financiara face parte si dintre promotorii ideii de taxare a consumului de apa, o initiativa controversata si contestata de cei care cred ca lichidul vital nu ar trebui sa poarte un pret anume.

"Daca realizezi profit folosind apa, in special din postura de consumator industrial, mi se pare normal sa platesti macar suma minima pentru aprovizionare. Aceasta ar insemna si apa gratuita pentru cei extrem de saraci", considera Damania.

Un sfert din populatia lumii (1,6 miliarde de oameni) traieste deja in zone cu resurse limitate de apa, conform calculelor facute de economistii Bancii Mondiale.

In aprilie 2016, 175 de tari au semnat un acord comun pentru reducerea emisiilor de gaze de sera si incetinirea incalzirii globale, dupa o serie de discutii purtate anul trecut in cadrul summit-ului ONU pe teme de mediu de la Paris.

#impact economic incalzire globala, #seceta extrema, #resurse apa, #analiza banca mondiala, #politici mediu , #Cifra de afaceri