Cat de bolnave sunt bancile romanesti? Semne prevestitoare

Joi, 04 Iulie 2013, ora 09:05
1810 citiri
Cat de bolnave sunt bancile romanesti? Semne prevestitoare

Bancile din Romania dispun de suficienti bani pentru a face fata eventualelor socuri, insa povara imprumuturilor neperformante atarna greu in bilanturi, cu impact puternic la nivelul profitabilitatii.

Ce inseamna un indicator de solvabilitate ridicat si care sunt consecintele creditarii agresive promovate in urma cu sase ani?

Indicator de solvabilitate mare - bun

Potrivit raportului anual al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru 2012, indicatorul de solvabilitate la nivelul sectorului bancar autohton era anul trecut de 14,9%, mult mai ridicat comparativ cu nivelul de solvabilitate minim reglementat in prezent la nivel european (8%) si cu pragul prudential (10%) stabilit de BNR la inceputul perioadei de manifestare in Romania a efectelor crizei financiare internationale. Ceea ce este un lucru bun.

"S-a constatat ca bancile care au indicatori de solvabilitate mai ridicati sunt mai putin riscante si mai ferite de socurile crizei. Inseamna ca are banca destui bani in casierie pentru a face fata cererilor de retragere care pot veni la un moment dat.

Cu cat acest indicator este mai mare, cu atat banca are mai multi bani", a explicat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Citeste mai multe despre Cat de bolnave sunt bancile romanesti? Semne prevestitoare pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#solvabilitate banci romanesti, #criza financiara Romania, #sanatate sistem bancar, #risc investitii banci , #Investitii