Comisia Europeana: Cresterea economica a Marii Britanii in 2017, redusa cu 40%

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 17:22
4650 citiri
Comisia Europeana: Cresterea economica a Marii Britanii in 2017, redusa cu 40%
Foto: Pixabay

Economia Marii Britanii isi va reduce ritmul de crestere cu 40%, in 2017, au anuntat expertii Comisiei Europene intr-un raport emis miercuri, 9 noiembrie.

Cresterea de 1,8% prognozata anterior de Bruxelles a fost inlocuita cu una mult mai modesta, de numai 1%, informeaza The Independent.

Expertii organismului european au invocat "incertitudinea" provocata de Brexit ca principala cauza a deteriorarii prognozei de crestere economica a Regatului Unit. In acelasi timp, analiza lor indica o crestere a inflatie de la 0,8% la 2,5%, ca urmare a deprecierii lirei sterline cu 20 de procente in fata dolarului si a monedei euro.

Prognoza emisa de europeni este mai pesimista decat ultima analiza facuta publica de Banca Angliei, in care echipa guvernatorului Carney spera la o crestere de 1,4%.

"O scadere a nivelului investitiilor este de asteptat in trimestrele urmatoare, iar aceasta va atarna greu asupra cresterii economice din Marea Britanie in cursul anului viitor", au mentionat reprezentantii CE.

Unele efecte vor fi sesizate inca de pe acum, prognoza Comisiei indicand o reducere a cresterii economice pe anul in curs de la 2,3% (estimare facuta in luna mai), la 1,9 procente.

Abia in 2018 se va inregistra o usoara repornire a motoarelor economiei britanice, prognoza de acum dand o rata de crestere de 1,2%.

O analiza a Ministerului de Finante din Marea Britanie este de asteptat sa fie prezentata pe 23 noiembrie, odata cu raportul de toamna al Cabinetului May, aceasta fiind si prima prognoza post-Brexit prezentata de guvernul de la Londra.

Expertii Comisiei considera ca efectele vor fi resimtite si de economiile tarilor din Uniune, in special de cele care intretin relatii comerciale complexe cu Marea Britanie.

De asemenea, analiza nu a luat in calcul riscul pierderii sau limitarii dramatice a accesului Marii Britanii la piata unica europeana, un astfel de factor putand influenta si mai mult declinul economiei insulare.

#brexit, #crestere economica Marea Britanie, #economie britanica, #impact Brexit, #investitii Marea Britanie , #Investitii