Efect de domino: Daca lira sterlina se prabuseste, va trage si euro dupa ea

Marti, 23 Februarie 2016, ora 16:20
11041 citiri
Efect de domino: Daca lira sterlina se prabuseste, va trage si euro dupa ea
Foto: Pixabay

Referendumul care urmeaza sa decida soarta Marii Britanii in interiorul Uniunii Europene nu pericliteaza doar stabilitatea lirei sterline, ci si pe cea a euro si a altor valute de pe continent.

Volatilitatea lirei este un aspect din ce in ce mai sesizabil, anuntul pro-Brexit facut de primarul Londrei, Boris Johnson, aducand o depreciere a monedei britanice cu 2,42% in fata dolarului. Riscul se extinde si asupra euro si altor valute europene, apreciaza analistii consultati de Bloomberg.

Evolutie comuna

Nu doar lira a pierdut la inceputul acestei saptamani din valoare, ci si euro, moneda comuna inregistrand al doilea mare soc din piata valutara.

Costul optiunilor care ar proteja uniunea monetara de pe continent de efectul Brexit este si el unul destul de ridicat. O iesire a Marii Britanii din UE s-ar solda cu pierderi comerciale de ambele parti, dar ar deschide si o cutie a Pandorei pentru proiectul european.

Alti membri ai UE ar putea incerca sa isi renegocieze statutul in cadrul blocului comunitar, punand si mai multa presiune pe valuta unica din zona euro.

"Daca avem un risc crescut de Brexit, vom avea un risc negativ si pentru euro. Nu in aceeasi proportie, dar in aceeasi directie", afirma Daragh Maher, specialist in strategii valutare al sucursalei din New York a HSBC.

Risc sistemic

Chiar daca presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, s-ar bucura sa vada un euro cu o valoare depreciata pentru a reporni motoarele economiei din regiune, amortizarea riscului sistemic ar putea fi mult mai dificila.

Un abandon britanic ar fi in masura sa puna sub semnul intrebarii intreg proiectul UE, remarca si Frederik Ducrozet, economist la Banque Pictet & Cie Geneva.

Uniunea monetara cu greu si-ar putea permite sa faca fata unor noi turbulente, dupa ce criza datoriilor inca ingreuneaza redresarea economica a zonei.

BCE are deja un program de relaxare cantitativa cu o valoare de peste 1.000 de miliarde de euro, iar cresterea acestui plafon, un eveniment prognozat pentru luna viitoare, ar putea ajuta la deprecierea euro.

Euro a pierdut la inceputul saptamanii 0,9% in urma prezentarii cifrelor dezamagitoare din sectorul manufacturier al zonei euro, in vreme ce lira s-a depreciat cu 1,8 procente.

Deprecierea celor doua valute a continuat si marti, 23 februarie, cu 0,1% in cazul euro si o pierdere dubla la lira.

Analistii Societe Generale, Standard Bank Group si Mizuho au indicat la comun Brexit ca fiind principala cauza de depreciere a monedei unice europene.

In prezent, un euro se tranzactioneaza cu 1,1017 dolari, dar o medie a estimarilor rezultata dintr-o analiza Bloomberg arata ca este de asteptat ca valoarea monedei europene sa scada la 1,08 dolari pana la 31 martie.

"Brexit este o problema europeana nu doar una a Regatului Unit", spune Donal Kinsella, director de investitii la Henderson Global Investors.

"Politici noi vor fi necesare pentru bancile centrale din afara sferei de influenta a Bancii Angliei, in special daca BCE considera ca iesirea Marii Britanii din UE va afecta cresterea economica din zona euro", mai arata acesta.

Marii perdanti

Sapte din cei noua mari parteneri comerciali ai Marii Britanii sunt tari membre ale UE, ceea ce inseamna ca lovitura Brexit-ului ar fi resimtita de amble parti.

Tari precum Irlanda, Luxemburg sau Malta ar avea de suferit cel mai mult daca Regatul Unit si-ar pierde accesul pe piata unica europeana, dar nici puteri precum Germania, Franta sau Italia nu ar iesi nezdruncinate in urma unui astfel de soc, cred economistii Fundatiei Bertelsmann din Germania.

Natiunile europene ar fi retrogradate la statutul de tari de mana a doua in cazul unui abandon britanic, au apreciat si reprezentantii Deutsche Bank, al doilea mare trader de valuta al lumii.

Blocul comunitar subestimeaza in continuare efectele negative pe care le-ar aduce iesirea Marii Britanii din Uniune, a apreciat, luna trecuta, David Folkerts-Landau, seful echipei de cercetare din cadrul Deutsche Bank.

"Moneda euro va slabi si va ramane slaba ca parte a procesului de redresare economica a zonei euro. Riscurile se extind atat asupra zonei euro, cat si asupra economiilor din intreaga Uniune", sustine si Alan Wilde, de la Baring Asset Management- Londra.

Un recent sondaj telefonic efectuat de Survation arata ca 48% dintre britanici favorizeaza ramanerea tarii in UE, in vreme ce alti 33% sustin varianta Brexit, iar 19 procente dintre cei interogati se declara indecisi.

Cutia Pandorei

Negocierea purtata intre premierul David Cameron si ceilalti sefi de stat si de guverne din UE ar putea da tonul unor pretentii mult mai mari din partea fiecarei natiuni membre a proiectului european.

O cerere in acest sens a si fost formulata de premierul maltez Joseph Muscat, care a cerut ca si alte tari sa aiba oportunitatea de a beneficia de pe urma concesiilor acordate in cadrul negocierilor cu britanicii.

Ca urmare, Bruxelles ar putea primi in plin tirul unor solicitari privind relaxarea sistemului legislativ comunitar, un mai bun control al migratiei fortei de munca pe continent, inasprirea conditiilor de accedere in zona euro sau flexibilitate in privinta cheltuielilor fiecarui guvern.

"Chiar daca nu se va ajunge la Brexit, se observa ca Marea Britanie se bucura de considerente speciale, iar acest lucru ar putea distruge legaturile din interiorul UE, daca si alte natiuni vor face apel la circumstante speciale.

Intreg argumentul unei Europe impartite pe doua niveluri se arata riscant din punct de vedere politic, in vreme ce egalitarismul este negativ pentru moneda euro", explica John Hardy, sef al departamentului de strategii valutare in cadrul Saxo Bank, Danemarca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efecte Brexit, #impact valute europene, #curs euro, #depreciere lira sterlina , #Investitii