Investitorii, cu ochii pe relatia Occident-Rusia: Asa nu se mai pot face bani!

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 13:30
3291 citiri
Investitorii, cu ochii pe relatia Occident-Rusia: Asa nu se mai pot face bani!
Foto: Flickr/quapan

Majoritatea investitorilor din Europa spera ca, in luna iulie a acestui an, oficialii de la Bruxelles vor face pasul inapoi in relatia tensionata cu Moscova.

"Nu cred ca schimbarea produsa de retragerea sanctiunilor va avea un impact rapid pentru economia Rusiei, dar pentru investitori sentimentul se va resimti puternic", sustine Martin Charmoy, directorul unui fond de investitii, citat de Forbes.

Prosperity Capital Management, fondul condus de Charmoy, a investit in Rusia doua miliarde de dolari, intr-o miscare oarecum atipica.

"Stiu ca sunt fonduri care nu vor investi acolo atata vreme cat sanctiunile sunt mentinute. Nu vor sa fie sanctionate pentru investitii derulate intr-o tara supusa sanctiunilor economice. Dar, cand aceste riscuri vor fi eliminate, investitorii din Rusia vor fi rasplatiti pe masura", spune Charmoy.

Un alt fond care a adoptat politica riscurilor extreme in derularea investitiilor, BNP Paribas, a primit o pedeapsa de 5 ani de probatiune pe piata americana si o amenda de 8,9 miliarde, dupa ce a incalcat regimul de sanctiuni economice pentru Sudan, Cuba si Iran.

In acest context, este explicabil de ce fondurile occidentale de investitii asteapta mai intai ridicarea cortinei dintre cele doua tabere inainte de a-si croi din nou drum pe piata de capital din Rusia.

Occidentul da inapoi

La inceputul acestei saptamani, presa americana a raportat ca secretarul de stat John Kerry a inceput sa incline balanta mai mult spre Moscova decat spre Kiev in discutiile privind detensionarea crizei din Ucraina.

Semnale ca pozitia statelor occidentale s-a modificat incep sa vina si din tarile europene.

Intr-o vizita la Moscova, ministrul francez de Finante, Emmanuel Macron, si-a exprimat speranta ca sanctiunile vor fi ridicate in vara acestui an, iar Angela Merkel si-ar dori ca toata aceasta criza ucraineana sa dispara cat mai repede pentru a se putea concentra pe alte problem stringente.

La Kiev, presedintele ucrainean Petro Porosenko se zbate sa convinga Parlamentul tarii de necesitatea organizarii alegerilor in republica separatista Donbas.

Pentru Kiev, recunoasterea autonomiei Donbasului este un mod de a vedea cum o alta parte din teritoriul tarii migreaza catre Rusia, dar ar putea fi solutia care sa scoata Ucraina de sub amenintarea razboiului civil.

"Se intrevad semne clare ale unui process recent de pacificare. Pare ca toate partile au inceput sa depuna eforturi semnificative pentru a rezolva balamucul geopolitic existent in prezent", a declarat recent si Simon Quijano-Evans, strateg-sef pentru pietele emergente al Commerzbank.

#sanctiuni economice Rusia, #investitii rusia, #relatii economice Rusia UE , #Investitii