Mediul de afaceri european se teme de un razboi economic cu Rusia

Luni, 24 Martie 2014, ora 12:05
2054 citiri
Mediul de afaceri european se teme de un razboi economic cu Rusia
Sursa foto: GlobalPost

Mediul de afaceri german indeamna la prudenta in ceea ce priveste sanctiunile economice impotriva Rusiei, unde companii precum Volkswagen, Siemens sau HeidelbergCement au afaceri importante care ar putea fi expuse la impactul unor astfel de masuri, potrivit unei analize Bloomberg.

Uniunea Europeana si Statele Unite se pregatesc pentru noi sanctiuni economice impotriva Rusiei, dupa ce presedintele Vladimir Putin a finalizat saptamana trecuta formele legale pentru anexarea Peninsulei Crimeea, teritoriu ucrainean aflat sub ocupatie rusa de la inceputul lunii martie.

Germania, cele mai stranse legaturi economice cu Rusia dintre statele UE

Germania, cea mai mare economie europeana, are cele mai stranse legaturi economice cu Rusia dintre statele UE. Volkswagen, Siemens si HeidelbergCement sunt printre cei mai importanti investitori straini din Rusia, relatii incurajate de guvernele germane care s-au succedat in ultimii 20 de ani.

Grupul de retail Metro are 130 de magazine in Rusia, cea mai mare piata a companiei dupa Germania, Polonia si Italia. Producatorul de articole sport Adidas are o pozitie privilegiata pe piata rusa, deoarece furnizeaza echipamentul echipei nationale de fotbal. Lufthansa are cele mai multe legaturi cu aeroporturi din Rusia dintre toti operatorii vest-europeni.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, va efectua in urmatoarele zile o vizita in Europa, pentru discutii cu aliatii din regiune privind noi sanctiuni impotriva Rusiei. Oficialii occidentali s-au aratat ingrijorati in ultimele zile de miscarile de trupe desfasurate de Rusia la granita cu Ucraina, potrivit unui articol publicat de Sunday Telegraph si semnat de ministrul britanic pentru Afaceri Externe, William Hague. Vineri, UE a extins lista de oficiali rusi si apropiati ai regimului de la Kremlin vizati de inghetarea activelor si interdictia de a calatori in Europa.

Sanctiuni "prea dure" impotriva Rusiei vor intampina probabil rezistenta

Eventuale propuneri pentru sanctiuni "prea dure" impotriva Rusiei vor intampina probabil rezistenta, noteaza Bloomberg.

Saptamana trecuta, Gernot Erler, coordonatorul guvernului german pentru relatia cu Rusia, a declarat pentru Bloomberg ca adoptarea unor sanctiuni dure ar fi contraproductiva si nu ar fi convingatoare pentru presedintele Vladimir Putin.

"Speram ca politicienii se vor gandi bine la impactul sanctiunilor. Este foarte important sa cantareasca efectele nu numai in tara pe care vor sa o loveasca, ci si asupra tarii care impune sanctiunile", a afirmat Ulrich Ackermann, economist sef la VDMA, asociatie care reprezinta 3.100 de companii din industria germana, printre care Siemens si Volkswagen.

Aproximativ 3,3% din exporturile Germaniei ajung in Rusia

Aproximativ 3,3% din exporturile Germaniei ajung in Rusia, cea mai mare pondere in randul statelor din zona euro, potrivit datelor Morgan Stanley. Comertul bilateral dintre cele doua tari a ajuns anul trecut la 77 miliarde euro, iar investitiile germane in Rusia totalizeaza 20 miliarde euro, potrivit Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie din Germania.

Directorul general al producatorului de ciment HeidelbergCement, Bern Scheifele, a subliniat ca aceste legaturi comerciale diferentiaza Germania de ceilalti parteneri europeni, dar mai ales de Statele Unite.

"Cel mai mare risc este ca americanii sa-si joace jocurile de putere, ceea ce ar putea face din moment ce au legaturi comerciale foarte limitate cu Rusia. Daca statul rus nu va mai avea bani, toate proiectele de infrastructura si constructii vor ingheta", a afirmat saptamana trecuta executivul german.

HeidelbergCement, al treilea mare producator de ciment la nivel mondial, a inregistrat anul trecut venituri de 500 milioane euro in Rusia si Ucraina. Grupul detine 21 de locatii in cele doua tari. Scheifele a precizat ca afacerile din Rusia au mers conform asteptarilor in primele doua luni ale anului, insa situatia s-ar putea schimba rapid in cazul unei crize economice.

"O reluare a Razboiului Rece ar trebui evitata cu orice pret", a declarat directorul general al Deutsche Bank, Juergen Fitschen, intr-un interviu pentru Die Zeit. Banca germana a fost in ultimii doi ani cel mai mare intermediar strain din Rusia pentru fuziuni si achizitii, participand la tranzactii cu o valoare totala de 74 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

O contractie economica de 8,6% in Rusia ar reduce cresterea economica a Germaniei

Economistii Deutsche Bank estimeaza ca o contractie economica de 8,6% in Rusia ar reduce cresterea economica a Germaniei cu 0,5 puncte procentuale.

Industria auto germana este de asemenea expusa semnificativ pe piata rusa. Vanzarile BMW in Rusia au crescut anul trecut cu 12%, la 44.871 automobile. Directorul general al companiei, Norberg Reithofer, a afirmat saptamana trecuta ca o escaladare a conflictului cu Rusia ar determina reevaluarea investitiilor BMW in zona tarilor foste sovietice.

Volkswagen a vandut anul trecut 287.000 de autovehicule in Rusia, reprezentand 3,2% din vanzarile totale ale grupului.

Alti analisti avertizeaza asupra riscului presupus de oprirea importurilor de gaze din Rusia in Europa.

"Oprirea importurilor de energie din Rusia iarna vitioare ar opri revigorarea economiei europene si a economiei germane", a afirmat economistul sef al Berenberg Bank, Holger Schmieding.

Grupul german BASF, cel mai mare consumator de gaze naturale din Germania si cel mai mare producator de substante chimice din lume, primeste de la Gazprom jumatate din gazul necesar.

In ultimii 20 de ani, marile companii germane s-au extins agresiv in Rusia, pentru a profita de proiectele de infrastructura si de extinderea accelerata a pietei de consum in perioada de tranzitie. Siemens are birouri in peste 30 de orase din Rusia, unde livreaza echipamente energetice, trenuri si aparatura medicala. Adidas a prezentat in luna noiembrie, in cadrul unei gale organizata langa Moscova, noile echipamente ale echipei nationale de fotbal pentru Cupa Mondiala din 2018, eveniment sponsorizat de compania germana.

Putin, vorbitor de germana dupa perioada petrecuta ca agent KGB la Dresden, a avut o relatie stransa cu Gerhard Schroeder, cancelarul Germaniei in perioada 1998-2005. Dupa incheierea mandatului, Schroeder a fost cooptat in compania de proiect a gazoductului Nord Stream, dezvoltat de Gazprom.

Exporturile de gaze rusesti catre Germania au crescut in ultimii doi ani, dupa ce cancelarul Angela Merkel a dispus inchiderea tuturor reactoarelor nucleare ca urmare a catastrofei din 2011 de la Fukushima, Japonia. Aproximativ 35% din necesarul de gaze al Germaniei este asigurat de Rusia, potrivit datelor Morgan Stanley.

Germania are cel mai mult de pierdut, dar nu este singura tara europeana unde mediul de afaceri este ingrijorat de consecintele crizei din Ucraina.

La Londra, numeroase banci de investitii, case de avocatura si firme de PR sunt dependente de contractele cu companii din Rusia. In ultimii 5 ani, companiile ruse au generat aproximativ 13% din finantarea de 63 miliarde de dolari atrasa prin oferte publice initiale la bursa de la Londra. In Franta, companii precum Renault, Danone si Alstom au operatiuni semnificative pe piata rusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#germania rusia, #sanctiuni Rusia, #germania sanctiuni , #Investitii