Parisul se transforma in puntea de legatura a Londrei cu Europa parasita prin Brexit

Marti, 28 Martie 2017, ora 17:42
5271 citiri
Parisul se transforma in puntea de legatura a Londrei cu Europa parasita prin Brexit
Foto: Winspireme

Primarii celor doua mari metropole situate de o parte si de alta a Canalului Manecii, Paris si Londra, par decisi sa diminueze cat mai mult impactul pe care despartirea Marii Britanii de UE il va avea in regiune.

Anne Hidalgo, edilul-sef din capital Frantei, si Sadiq Khan, primarul Londrei, si-au dat intalnire la Paris, pe 28 martie, cu doar o zi inainte ca guvernul britanic sa activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, cu scopul de a mentine o legatura care sa favorizeze dezvoltarea afacerilor in cele doua orase, anunta Reuters.

Cei doi alesi au anuntat intr-o declaratie comuna de presa ca vor continua sa coopereze pentru sustinerea mediului de afaceri din cele doua metropole, chiar daca pentru moment nu se cunosc multe amanunte despre modul in care va functiona aceasta legatura.

O singura exceptie pare sa fi fost facuta, cea legata de faptul ca startup-urile din cele Londra si Paris vor beneficia de tarife reduse pe reteaua de trenuri Eurolink, edilii celor doua metropole dorind ca noile firme sa aiba un "domiciliu comun" in aceste orase.

"Aceste noi proiecte vor genera locuri de munca, noi activitati si crestere economica. Este o dinamica pozitiva pe care Brexitul nu o va schimba", a declarat Anne Hidalgo.

"Parisul si Londra au ales sa se concentreze pe dezvoltarea unei aliante constructive si nu pe competitie. Avem foarte mult de castigat din unirea fortelor", a completat Sadiq Khan.

Primarul din Londra urmeaza sa se intalneasca la Paris si cu ministrul de Interne al Frantei pentru a discuta chestiuni legate de securitatea din cele doua orase, atat Parisul, cat si Londra fiind afectate de atentatele teroriste.

Pe de alta parte, turismul pare sa fie un punct de interes comun, Hidalgo si Khan dorind sa perfecteze un acord pentru colaboraea dintre portalurile de turism ale celor doua orase: VisitLondon.com si Parisinfo.com.

Operatiunile de promovare turistica intreprinse prin intermediul celor doua site-uri intretin o industrie a carei valoare combinata este estimata la 34 de miliarde de euro.

#startup Paris Londra, #cooperare Paris Londra, #brexit , #Investitii