Bancile asa cum le stim ar putea sa dispara? Ce spune un fost director Barclays

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 14:15
3248 citiri
Bancile asa cum le stim ar putea sa dispara? Ce spune un fost director Barclays
Foto: Flickr/Tech in Asia

Efectul noilor tehnologii, precum Inteligenta Artificiala sau blockchain (sistemul care sta in spatele monedei virtuale Bitcoin - n.r.) ar putea avea un impact major asupra industrie bancare, crede fostul director al Bancii Barclays.

Anthony Jenkins crede ca inovatiile tehnologice din sectorul financiar vor face sa dispara nevoia pentru atingerea maturitatii depozitelor, procedeu prin care bancile finanteaza, prin intermediul depozitelor pe termen mediu, operatiuni de creditare pe termen lung, relateaza The Telegraph.

Decesul sucursalelor

Procedeul transformarii la maturitate a depozitelor le permite bancherilor sa realizeze profituri prin acordarea unor dobanzi mici pentru deponenti si perceperea unora mai mari pentru debitori.

In 10-20 de ani insa, bancile ar putea fi nevoite sa renunte la aceasta metoda, semnale existand inca de pe acum din parte unor investitori care folosesc internetul pentru a pune in legatura directa deponentii cu solicitantii de imprumuturi.

Amenintarile directe la adresa sistemului bancar clasic se refera, in acest moment, la cresterea nivelului de banking online si disparitia sucursalelor institutiilor de credit.

Jenkins crede ca in maxim 10 ani, bancile vor fi nevoite sa isi inchida aproximativ 50% din sucursale, iar locurile de munca s-ar putea reduce intr-o proportie de 20 pana la 50 de procente, ca urmare a inlocuirii personalului uman cu programe inteligente.

Mai mult, fostul director executiv al Barclays considera ca bancile vor avea de depasit un alt obstacol major, chiar si daca se vor adapta noilor tehnologii aparute in sectorul financiar: acela al uzurii morale a sistemelor de calculatoare folosite in institutiile de credit din lumea intreaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inovatii fintech, #sistem bancar clasic, #faliment banci , #Management