Scutirea de impozit pe profitul reinvestit creeaza discriminare. Pe cine avantajeaza forma actuala

Marti, 06 Mai 2014, ora 08:30
2594 citiri
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit creeaza discriminare. Pe cine avantajeaza forma actuala
Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate

Ministerul Finantelor a identificat recent 70 de taxe si tarife care pot fi eliminate, in conditiile in care in acest an au fost introduse unele noi si de impact, fapt care subliniaza inca o data marea lipsa de predictibilitate a fiscalitatii pentru mediul de business din Romania.

In acelasi timp, s-a introdus facilitatea fiscala de a scuti firmele de plata impozitului pentru profitul reinvestit, insa din aceasta perspectiva nici nu putem spune "una calda - una rece", intrucat ceea ce a obtinut mediul de afaceri este mult departe de ceea ce acesta si-a dorit, reglementarea avand o forma care creeaza discriminari.

Vorbind despre noi impozite, in calitate de consultant al clientilor din aproape toate industriile, pot spune ca impactul impozitarii contructiilor speciale este resimtit cel mai mult de catre companiile care administreaza parcuri logistice si imobiliare, unde acest procent majoreaza impozitele cu aproape 20%, iar in agricultura - in medie cu 8%.

Impozitul pe constructiile speciale impacteaza foarte mult mediul de business dar, in acelasi timp, constructiile, terenurile si chiar constructiile speciale nu intra in categoria investitiilor pentru care profitul reinvestit este scutit de impozit. Iar daca aici sunt afectate firmele mari - care ar fi investit in astfel de active, nici in ceea ce priveste IMM-urile situatia nu este foarte favorabila, intrucat acestea asteptau scutiri pentru lucruri "marunte", dar foarte importante pentru dezvoltarea lor-cum ar fi calculatoare, masini si chiar si softuri-dar acest lucru nu se poate, conform reglementarii aparute.

Companiile mari in general nu isi creeaza planuri de investitii pe termen scurt, respectiv de 2 ani (cat este aprobata facilitatea, adica pana la 31.12.2016), ci de obicei vizeaza cel putin 5 ani, iar o schimbare de politica nu este totdeauna posibila, fiind angrenata de cele mai multe ori in planuri de dezvoltare demult elaborate. IMM-uri sunt destul de putine care au sau aveau in plan achizitia de astfel de echipamente prevazute de lege, doar cei nisati pe anumite industrii.

Concluzionand privind facilitatea de impozit reinvestit, cel mai bine - in cadrul portofoliului nostru - aceasta s-ar preta pentru firmele care fac productie pentru export, dar aceste companii nu au prevazut bugete pentru astfel de investii, fiind vorba si foarte multi bani. Fortarea aplicarii poate conduce la penalizari ulterioare, dar totusi ar putea fi o masura de imbunatatire de cash flow pe termen scurt, pentru ca practic este o amanare pana in momentul in care rezerva constituita obligatoriu isi schimba destinatia.

Articol semnat de Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#taxe impozite Romania, #scutire impozit, #firme romania , #Management