Provocarea viitorului: Cum arata portretul robot al managerului de peste 50 de ani

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 08:40
4100 citiri
Provocarea viitorului: Cum arata portretul robot al managerului de peste 50 de ani
Sursa foto: The Gcomm Post

Aniversarea de 50 de ani a publicatiei McKinsey Quarterly a lasat loc si pentru o prognoza la rece asupra impactului pe care noile tehnologii il vor avea asupra actului de management.

Revista dedicata presedintilor de companii a invitat in cadrul unei mese rotunde mai multi analisti economici de top pentru a schita un portret robot al managerului viitorului.

Andrew McAfee, profesor in cadrul Massachusetts Institute of Technology, crede ca a descoperit trei secrete fundamentale ale actului managerial din viitor, rezumate in mai toate raspunsurile date solicitarii venite din partea forului executiv al publicatiei. Iata cum arata managerul de peste cinci decenii, descris de McAfee in revista The Economist.

Managerul masina

Un prim impact al omenirii cu masinile moderne a generat curentul denumit astazi management modern, implicand un numar larg de coordonatori al activitatii derulate de muncitori pe masinariile industriale. Pentru Andrew McAfee este clar ca noile tehnologii smart vor influenta inca o odata bunul mers in cadrul afacerilor. O mare parte din munca actualilor presedinti si directori executivi, de la analize complexe, la recrutarea personalului si stabilirea primelor de performanta, va fi facuta de programe inteligente de calculator, considera McAfee. Deja pasul a fost facut in aceasta directie de mai multe companii.

Aplicatia Google de analiza a performantelor umane este deja folosita in stabilirea celor mai bune intrebari in recrutarea candidatilor sau in optimizarea masurilor salariale. Deep Knowledge Ventures, o firma de distributie a medicamentelor din Hong Kong nu a ezitat sa impuna un algoritm clar inclusiv personalului aflat la conducerea companiei. Numele programului este "Vital" si este folosit pentru stabilirea viitoarelor investitii ale companiei.

Manageri creativi

In viitorul apropiat, managerii vor trebui sa isi reconsidere pozitia detinuta in firma pentru a nu ramane pierduti pe drum tranzitiei rapide. O parte din sarcinile lor vor trebui impartite in tre programele inteligente, mult mai eficiente in analiza datelor, alta va fi transferata in josul lantului ierarhic pentru a permite luarea unor decizii rapide in baza datelor analizate, pentru managerul de azi provocarea urmand sa vina din domeniile unde masinile nu ne pot inca depasi: motivarea personalului si creativitatea in derularea operatiunilor desfasurate de companie.

"Pana acum nu am vazut un rogram capabil sa poarte negocieri sau sa motiveze si sa conduca o echipa", afirma McAfee.

Reducerea "trupelor"

Pana acum, bunele rezultate economice ale unei companii erau efectul a doua cauze simple: productivitate si numar mare de angajati. Cresterea productivitatii da semne din ce in ce mai mare de slabire a ritmului fatade perioada de acum 15 ani, iar imbatranirea populatiei este un fenomen global. De altfel, prognoza ONU arata ca ritmul anual al angajarilor la nivel global va fi de doar 0,03% pe urmatorii 50 de ani, evident mai redus decat cel de 1,8% inregistrat in ultma jumatate de secol.

Datele stranse de redactorii de la McKinsey ar fi de natura sa ne linisteasca insa in ceea ce priveste productivitatea, analistii intervievati de publicatia de top indicand o revolutie tehnologica cu rezultate spectaculoase in zonele cu o productivitate slaba sau in dezvoltarea comertului. Exemplul Alibaba din China si contra-exemplele de slaba productivitate din India indica faptul ca ai sunt inca destule zone care vor trebui aduse la parametri de top ai productivitatii, considera John van Reenen, profesor in cadrul London School of Economics.

Viitorul de aur sta in zone obscure

Studiile de piata actuale ar putea sa devina complet inutile in doar cateva decenii,mai arata datele centralizate de redactorii McKinsey. La nivel global, jumatate din Prdousul Intern Brut pe perioada 2010-2025 va fi realizat in 440 de orase de pe piete aflate in dezvoltare. Managerii viitorului se vor confrunta cu mentalitati si diferente culturale ale unor zone obscure recum Tianjin, Porto Alegre sau Kumasi, ceea ce ridica provocarea viitorului la un alt nivel. Pe cine va putea sa se bazeze un manager al viitorului pentru a descifra caracteristicile unei zone obscure, pe firmele de consultanta sau pe un ghid electronic?

#portret robot manager viitor, #managerul viitorului, #provocare tehnologica, #impact tehnologic, #manageri creativi, #piete in dezvoltare , #Management