Europa nu ia in serios Marea Britanie: Impactul "Brexit" nu apare in estimarile de la Bruxelles

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 12:47
2044 citiri
Europa nu ia in serios Marea Britanie: Impactul "Brexit" nu apare in estimarile de la Bruxelles
Foto: Deutschland in der Welt

Varianta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana nu pare sa fie luata in calcul de oficialii forului executiv de la Bruxelles. Ultima prognoza a evolutiei economice a UE pe urmatorii trei ani inca priveste Marea Britanie ca pe o parte a blocului comunitar.

Din calculele specialistilor CE, economia din insula ar putea reprezenta noul motor de dezvoltare al regiuni, depasind tari precum Germania, Franta sau Italia, cu o crestere estimata la 2,5% pe anul in curs si 2,4% in 2016, observa The Telegraph.

Calcule confortabile

Raportul CE, desi ia in calcul mai multe riscuri economice care ar putea surveni in perioada urmatoare, ignora cu desavarsire cel mai mare pericol cu care se confrunta acum Europa: iesirea Marii Britanii din UE.

Din perpectiva analistilor bancii Morgan Stanley, sansele ca britanicii sa decida abandonarea proiectului european sunt de 33%.

O analiza a acestora arata ca Marea Britanie se va confrunta cu o posibila recesiune si o politica fiscala expansionista in 2017, ca urmare a flirtului cu ideea de a parasi UE.

De cealalta parte, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a declarat ca institutia nu poate face calcule pe scenarii care incep cu "daca".

"Cifrele noastre se bazeaza pe calcule ale unor politici stabile in acest moment. Toata lumea stie ca Brexit va fi mult decat o schimbare politica.

Cu totii asteptam si dorim ca Marea Britanie sa ramana in cadrul Uniunii, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv atat pentru UE, cat si pentru Regatul Unit", a comentat Moscovici.

Irlanda, in prezent cea mai performanta economie din interiorul zonei euro, isi bazeaza evolutia pozitiva din acest moment pe relatiile economice directe cu Marea Britanie.

Desi CE admite tacit ca un eventual abandon al UE de catre britanici ar avea repercursiuni asupra economiei irlandeze, nu ofera nicio estimare asupra impactului in cazul unui asemenea scenariu.

O alta analiza efectuata de Institutul de Cercetare Economica si Sociala din Dublin vorbeste insa de o scadere cu 20% a comertului Irlandei, apreciind si ca tara se va confrunta cu o crestere a pretului energiei in cazul iesirii din UE a Marii Britanii.

Salvare din afara zonei euro

Cresterea economica in interiorul uniunii monetare va fi in continuare anemica, in raportul de toamna al CE, specialistii de la Bruxelles estimand ca, in cursul anului viitor, PIB-ul zonei euro va fi de doar 1,8%.

In schimb, economia intregii Uniuni Europene ar putea sa se miste mult mai bine, alimentata de avantul inregistrat pe pietele din Marea Britanie, Polonia si Suedia, unde cresterea economica pe urmatorii 3 ani este de asteptat sa fie de peste 2%.

In total, economia UE ar putea avea o evolutie de la 1,9% pe anul in curs pana la 2,1% in 2017, sustinuta in special de evolutia economica pozitiva a tarilor din non-euro.

Grecia este singura tara europeana care va ramane in recesiune pe anul in curs, cu o contractie a PIB-ului de 1,4% in acest an si 1,3 procente in cursul anului viitor.

Puncte vulnerabile

Alaturi de Franta si Spania, Grecia va fi si una din tarile care nu vor atinge tintele de deficit bugetar stabilite in interiorul zonei euro.

Din acest punct de vedere, cea mai ingrijoratoare situatie se intrevede in Spania, unde este de asteptat ca deficitul bugetar pe anul in curs sa atinga 4,7%, iar cel de anul viitor, 3,6 procente, ambele cifre fiind peste pafonul maxim de 3% admis in interiorul uniunii monetare.

In acelasi timp, cifrele sectorului industrial din Germania se arata dezamagitoare pentru oficiali, ca si pentru analisti.

"Lipsa de cerere pentru marfurile germane indica faptul ca stagnarea economica in zona euro este departe de a fi luat sfarsit. Datele furnizate de Germania dateaza dinaintea scandalului Volkswagen.

Orice impact rezultat din criza de la Volkswagen se va vedea abia in datele lunii octombrie", a apreciat Carsten Brzeski, economist ING.

In acest moment, sectorul industrial din Germania evolueaza la cel mai slab nivel inregistrat in ultimii 4 ani.

#brexit, #impact economic Brexit, #economie zona euro, #economie ue, #marea britanie, #stagnare economica , #Rezultate financiare