10 semne ca e timpul sa-ti schimbi locul de munca

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 19:42
5253 citiri
10 semne ca e timpul sa-ti schimbi locul de munca

“Imi place ceea ce fac. Dar nu-mi place unde lucrez.” Suna cunoscut? De la colegi insuportabili pana la medii de lucru deprimante, exista lucruri care pot face un iad si din cel mai bun job. Iata cateva semne ca ar fi cazul sa-ti cauti un nou job.

1.    Colegii sunt enervanti

Oamenii iritanti iti pot invada viata profesionala. Sa fim realisti, nu toata lumea se intelege perfect cu colegii de birou. Dar trebuie sa ai parte de un fel de relatie armonioasa cu acesti, pentru a putea lucra linistit. Cum poti munci daca cei din jur te incomodeaza permanent? Acestia te distrag si iti afecteaza productivitatea.

Multe birouri au o barfitoare, acea persoana care stie tot si nu se sfieste sa impartaseasca cu toata lumea. Aceasta adora compania si o gaseste in “plangacios”, cel care se plange mereu de cate ceva. Si toata lumea are un “vecin”, ale carui distractii zgomotoase includ soneria de la telefonul mobil, vocea sparta si muzica ascultata.

2.     Mediul este toxic

Toata lumea are parte de suisuri si coborasuri la birou, insa lipsa de multumire ar putea fi, de asemenea, si un semn ca mediul de lucru este deprimant cronic sau chiar ca firma este in pericol. Un mediu de munca neplacut se reflecta in munca angajatilor si in intreaga cultura a companiei.

Lucrezi intr-un asemenea birou? Esti cu moralul la pamant? Te plangi de doi ani incoace? Ar putea fi o problema organizationala pe care feng shui-ul pe care il aplici nu o poate rezolva.

3.     Esti epuizat psihic la sfarsitul zilei

Stresul iti poate pune moralul la pamant, iti poate scadea productivitatea si poate genera apatie vizavi de munca. In plus, se poate rasfrange asupra vietii tale personale si poate avea un impact negativ asupra sanatatii. Epuizarea angajatilor americani a atins cote alarmante.

Potrivit CareerBuilder, 68% dintre angajati se simt epuizati la locul de munca, iar 45% au spus ca volumul lor de munca este prea mare. Desigur, cu totii trebuie sa ne dam peste cap din cand in cand, insa daca nu se intrevede un final, fa-ti tie si sanatatii tale o favoare si sterge-ti CV-ul de praf.

4.    Seful tau e de cosmar

Chiar daca acest om iti este sef, nu inseamna ca e liber sa faca chiar ce vrea. Daca ai un sef groaznic, chiar si cel mai bun job din lume poate parea un iad. Relatia cu sefii joaca un rol foarte important in fericirea si succesul tau profesional.

Sa te lupti pentru a-ti da jos seful sau sa astepti sa fie schimbat din functie sau concediat sunt rareori tactici eficiente. Daca lucrezi pentru cineva care e mereu absent, orientat spre sine sau pe care nu te poti baza, este timpul sa cauti un nou supervizor si o oportunitate mai buna.

5.    Te uiti la ceas… din 10 in 10 minute

Desi poate ca nu-ti place sa muncesti, este chiar mai rau atunci cand te plictisesti la birou. La un moment dat te plictisesti si de toate clipurile de pe YouTube. Daca nu te simti provocat, este un semn ca ai nevoie de sarcini suplimentare sau de o schimbare de job.

Ai mare grija, daca nu ai nici o responsabilitate si te trezesti ca nu ai nimic de facut, managementul ar putea incerca sa te elimine si ai putea sa-ti pierzi jobul.

6.    Nu esti respectat

Suna cunoscut? Ideile tale nu sunt luate in serios; nu ai sanse de promovare; seful te ignora; colegii s-au indepartat de tine; nu ai parte de traininguri; ti se refuza o promovare – din nou; sau esti exclus din proiectele importante. Asadar, de ce mai oferi companiei timpul, energia si ideile tale?

7.     Colegii tai se poarta ca niste animale

Traiesc pentru ei si numai pentru ei. Te irita. Te jignesc. Nu au maniere sau simt etic. Si lucrezi cu toti. Este “hotul” care iti fura ideile. Altul care intarzie mereu, pleaca devreme si dispare de fiecare data cand apare ceva de facut.

Mai e colega care isi paseaza munca mai departe si ii invinuieste pe altii pentru greselile ei. Sigur exista colegul care lasa tot pe ultima suta de metri, iti incetineste munca, neoferindu-ti informatiile de care ai nevoie pentru a-ti termina treaba. Ai un coleg care te intrerupe de 10 ori pe zi, pentru a-ti povesti de prietena lui. Si sa nu uitam de cel care ia liftul pentru un etaj, in loc sa urce pe scari.

8.     Nimeni nu comunica

Desi traim in lumea e-mail-ului, a telefoanelor mobile, a mesajelor instant, a WiFi-ului si a chiar si conversatiilor fata in fata, poate exista totusi o completa lipsa de comunicare.

Fie ca este vorba de un coleg care nu-ti raspunde la mesaje sau de un sef care nu comunica obiectivele si realizarile companiei, lipsa de comunicare poate fi frustranta si in detrimentul jobului tau. Te poate costa bani, te poate face sa ratezi un termen-limita, sa pierzi un client sau chiar sa fii concediat.

9.     Nu esti apreciat

43% dintre angajati nu se simt apreciati si o patrime dintre acestia simt ca nu sunt decat “un alt angajat” in compania pentru care lucreaza. Trebuie sa-ti dai seama ca meriti recunostinta pentru realizarile tale. Meritele sunt importante, iar companiile excelente implementeaza programe pentru a-si informa angajatii de cat sunt de valorosi.

Compania pentru care muncesti face ceva pentru a-ti rasplati eforturile? Primesti vreodata bonusuri, beneficii sau feedback pozitiv? Daca seful tau nu a auzit niciodata de motivare verbala sau de orice alt fel, gaseste o companie care sa iti pretuiasca talentele.

10.    Te simti sufocat

Care este calitatea vietii tale? Saptamana ta de lucru de 40 de ore se transforma intr-un program de 24 de ore, 7 zile din 7? Desi salariul ar putea parea tot ce este necesar pentru a fi fericit, calitatea vietii iti determina adevarata fericire.

Timpul petrecut la birou, conditiile de munca, sefii si subordonatii pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra vietii tale. Daca suporti cu greu timpul petrecut la munca, ar trebui sa fie un indicator al faptului ca e timpul sa scapi de acolo.

Jobul nu ar trebui sa te sufoce, nici psihic si nici fizic.

Daca te gandesti la ce anume iti displace la actualul job, vei obtine o imagine a ceea ce vrei sa cauti in viitor. Daca stii care iti sunt prioritatile si preferintele si le cauti in mod activ, munca poate fi o experienta placuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajat, #cariera, #colegi, #companie, #demisie, #job, #schimbare, #sef, #semn , #stiri Impact