13 greseli de evitat la interviul de angajare

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 22:30
5413 citiri
13 greseli de evitat la interviul de angajare

O miscare gresita te poate costa jobul! Ai muncit mult ca sa ajungi la interviu. Ai trecut de scrisoarea de intentie si de procesul de evaluare a CV-ului… poate chiar si de cateva interviuri telefonice.
A venit timpul interviului fata in fata cu angajatorul. Multe lucruri pot merge prost, insa trebuie sa detii controlul si sa ai incredere. Mergi la interviu cu sentimentul ca-l vei impresiona atat de mult incat va fi nevoit sa-ti faca o oferta.

Interviul este, pentru multi oameni, partea cea mai stresanta a cautarii de joburi, pentru ca atunci nu se mai pot ascunde in spatele unei scrisori de intentie sau al unui CV. Urmeaza sa aiba loc conexiunea reala, fata in fata, intre potentialul angajator si candidatul. Insa, pentru inceput, daca te ghidezi dupa cele 13 sfaturi ce urmeaza, esti pe drumul cel bun.

O mare parte a unui interviu de succes este sa eviti greselile simple. Greselile sunt “fatale” pentru candidat si usor de evitat daca te pregatesti.

Acestea sunt cele mai frecvente greseli facute in cadrul interviurilor de angajare – si antidoturile lor.

1.    Intarzii. Obtine adresa exacta de la intervievator – sau o harta. Poarta un ceas si pleaca devreme de acasa. Daca se intampla sa nu poti ajunge, suna-l pe intervievator, anunta-l si reprogrameaza intalnirea.

2.    Te imbraci nepotrivit. Cel mai mare impact pe care il vei face va avea loc in primele 17 secunde – o impresie care vrei sa fie puternic pozitiva. Imbraca-te potrivit, intr-un costum conservator, fara culori tipatoare, cu bijuterii mici (dar veritabile – aur, argint, perle), tocuri joase (si curate) si totul curat si aranjat. Igiena include pieptanarea parului, spalarea dintilor, deodorant si parfumuri discrete. Verifica totul cu o seara inainte, inca o data inainte sa iesi pe usa si inca o data in baie, inainte de interviu.

3.    Te porti ciudat. Ok, esti nervos. Totusi, inca poti zambi, nu? Si te poti uita in ochii celui cu care vorbesti, da? Stai drept, concentreaza-te pe intervievator si incepe sa raspunzi. Entuziasm este ceea ce vrea intervievatorul sa vada.

4.    Fara fumat, fara guma, fara bautura. Toate acestea sunt lucruri pentru confortul tau, iar nici unul dintre ele nu te ajuta in cazul de fata. Angajatorii prefera sa angajeze nefumatori. La un interviu in cadrul unui pranz sau al unei cine, unii ar putea comanda bauturi alcoolice. Tu ar fi bine sa nu o faci.

5.    Cercetare esuata. Interviul nu este un moment bun pentru cercetare. Afla care sunt produsele companiei si serviciile, vanzarile anuale, structura si alte informatii cheie pe care le poti gasi pe internet, intr-o librarie, in reviste de profil si de la fosti angajati. Arata faptul ca esti interesat sa lucrezi pentru companie, demonstrandu-ti cunostintele despre ei.

6.    Nu-ti poti descrie propriile puncte forte si propriile slabiciuni. Numai tu iti poti recunoaste cele mai valoroase puncte si cele mai de temut slabiciuni. Fii in stare sa specifici care iti sunt calitatile majore. Slabiciunile tale, daca vin in discutie, ar trebui prezentate intr-un mod pozitiv, aratand faptul ca, desi pare o slabiciune, poate fi de ajutor in anumite momente.

7.    Sa te pierzi. Exerseaza! Daca esti emotiv, ia un prieten, o lista cu intrebari pentru interviu, un reportofon si repeta interviul. Include o prezentare sau o demonstratie daca asa ceva face parte din interviul real. Incepe prin a te prezenta si treci prin tot interviul, pana iti iei la revedere. Noteaza orice raspuns cu care intampini o oarecare dificultate si exerseaza pana cand raspunsul este potrivit si bine formulat.

8.    Vorbesti, vorbesti, vorbesti. Bombani, intrerupi intervievatorul si raspunzi la o intrebare simpla in 15 minute – toate acestea pot fi evitate daca le gandesti dinainte si daca repeti inainte ceea ce doresti sa comunici. Raspunsurile bune sunt cele la obiect si de obicei mai scurte.

9.    Esuezi sa formezi o legatura intre tine si slujba oferita. Fisa de post detaliaza nevoile companiei – trebuie sa-ti reunesti experienta, talentele si punctele forte pentru a raspunde la cererile jobului. Descrierea jobului raspunde motivelor pentru inteviu – “Cum se potrivesc educatia/experienta/talentul/punctele mele forte nevoilor companiei si de ce pot sa raspund eu acestora”.

10.    Nu pui intrebari – sau pui prea multe. Foloseste-te de cercetarea ta pentru a dezvolta un set de intrebari care sa te lamureasca daca acesta este jobul pentru tine sau compania potrivita pentru care ai vrea sa lucrezi. Acest lucru te va ajuta sa-ti limitezi si sa-ti concentrezi intrebarile. Insa nu-ti bombarda intervievatorul cu intrebari despre detalii care oricum nu vor conta pe termen lung.

11.    Vorbesti de rau pe cineva. Actualul angajator, fostul angajator sau competitia – nu vrei sa pari un om care se plange de orice si de oricine.

12.    Intrebari de salariu si/sau beneficii prea devreme. Asteapta ca intervievatorul sa aduca in discutie aceste aspecte – dupa discutiile despre calificarile tale si nevoile si dorintele companiei.

13.    Nu ceri jobul. Cand intervievatorul indica faptul ca interviul a luat sfarsit, arata-ti interesul pentru job si intreaba care este pasul urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#job interviu greseli angajare , #stiri Impact