1mp de apartament in Capitala costa cat salariul pe 4 luni?

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 13:02
1782 citiri
1mp de apartament in Capitala costa cat salariul pe 4 luni?

Care este pretul real al unei locuinte? Bancile prefera sa subevalueze imobilele in timp ce proprietarii nu vor cu niciun chip sa mai lase la pret, amagindu-se ca le vor vinde mai tarziu, cand piata isi va reveni.

Pretul pe mp, indicator eronat

" Indicatorul pretului pe metru patrat nu este nici suficient, nici real. Piata imobiliara are nevoie de un sistem de rating care sa o structureze si sa o ordoneze, dar sa o si impulsioneze", a declarat, pentru Capital, Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului Impact.

Conform propunerii acestuia, locuintele ar fi evaluate dupa urmatoarele criterii: bunastarea, dotarile si serviciile, locuinta in sine si o impartire pe zone de venit sau PIB pe cap de locuitor, tinand cont de structura serviciilor publice existente in zona si de calitate (suprafata si nivelul energetic al locuintei scoase la vanzare).

In conditiile in care, pentru a-si minimiza riscurile, bancile prefera sa subevalueze locuintele, creditele ipotecare clasice sunt la pamant, iar cele acordate prin supermediatizatul program Prima Casa nu au ajuns nici macar la 5.000, piata imobiliara nu mai ofera niciun indicator real, scrie Capital.

Pretul real=pretul cu care reusesti sa vinzi

Pretul mediu al unei locuinte in Bucuresti este de 1.331 euro/mp, mai mult de patru salarii medii nete, reiese din analiza portaluilui Magazinul de case.

Cel mai scump meptru patrat de locuinta  este in Unirii 1.862 euro, iar cel mai ieftin in Berceni 1.011 euro/mp. Vanzatorii ignora raportul cerere-oferta si incearca sa scoata ceva in plus, spunand ca s-a atins deja pragul de jos.

Conform unui studiu Top Estate  majoritatea  dezvoltatorilor lasa la pret maximum 5%, iar 11,4% nu negociaza preturile de lista, preferand sa astepte relansarea pietei.

Situatia din piata arata astfel: potrivit Uniunii Nationale a Notarilor Publici, in luna august, tranzactiile au scazut la 31.368, fata de 42.055, in august 2008. Asta in conditiile in care salariul mediu a scazut cu 42 de lei, in august, fata de iulie, la 1.348 lei/luna

 

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#apartament, #pret, #locuinta, #credit ipotecar, #dezvoltator , #stiri Impact