30% dintre angajatorii din intreaga lume nu gasesc candidati calificati

Joi, 04 Iunie 2009, ora 10:28
1741 citiri
30% dintre angajatorii din intreaga lume nu gasesc candidati calificati

30% dintre angajatorii din intreaga lume continua sa se straduiasca sa ocupe functiile disponibile, in ciuda situatiei economice actuale. Potrivit studiului Talent Shortage 2009, realizat de Manpower, primele cinci functii pe care angajatorii se straduiesc cel mai mult sa le ocupe raman neschimbate fata de cele din 2008: pozitii care implica munca manuala calificata, reprezentanti de vanzari, tehnicieni, ingineri si manageri. Manpower a chestionat aproximativ 39.000 de angajatori din 33 de tari si teritorii, pentru a testa abilitatea angajatorilor de a gasi talentele de care au nevoie.

“In ciuda nivelurilor crescute de somaj in multe piete, studiul intreprins in acest an sugereaza o lipsa de potrivire intre tipul de indivizi disponibili pentru munca si abilitatile specifice pe care le cauta angajatorii,” spune Jeffrey A. Joerres, CEO Manpower Inc.

“Intr-un climat economic in care companiile sunt presate sa-si schimbe modul de gandire spre unul mai strategic si mai creativ, cu privire la cum sa realizeze mai multe lucruri cu mai putine resurse, aceeasi abordare este aplicata si modului in care isi gestioneaza talentele. Angajatorii cauta modalitati de a-si accelera strategia de afaceri cu mai putini oameni. Aceasta abilitati specifice sunt cautate acum de catre angajatori si tot acestea sunt responsabile de crearea unui sentiment de lipsa de talente intr-un mediu care abunda de candidati disponibili. Aceasta situatie este frustranta atat pentru angajatori, cat si pentru indivizii care isi cauta de lucru.”

Primele 10 joburi pe care angajatorii le ofera cu dificultate, din cauza lipsei de personal calificat, in cele 33 de tari si teritorii, in 2009, in comparatie cu 2008 sunt:

Joburi disponibile in 2009:
1.    Meserii manuale pentru muncitori calificati
2.    Reprezentanti vanzari
3.    Tehnicieni
4.    Ingineri
5.    Manageri
6.    Contabili
7.    Meserii manuale
8.    Operatori de productie
9.    Asistenti administrativi
10.    Soferi

Joburi disponibile in 2008:

1.    Meserii manuale pentru muncitori calificati
2.    Reprezentanti vanzari
3.    Tehnicieni
4.    Ingineri
5.    Manageri
6.    Meserii manuale
7.    Asistenti administrativi
8.    Soferi
9.    Contabili
10.    Personal IT

“Mediul economic actual mascheaza trenduri precum schimbarile demografice si lipsa talentelor, care au impact asupra modului in care companiile si indivizii privesc munca, in intreaga lume. Strategiile de management al talentelor nu mai sunt valabile pentru orice afacere, spune Joerres.

Angajatorii trebuie sa isi revizuiasca procesele de evaluare a talentului, pentru a se concentra asupta calitatilor de lider, deoarece abilitatile tehnice si functionale necesare unui job sunt pretul pentru admitere; insa, pentru a avea succes intr-un anumit job, indivizii trebuie sa aiba o mentalitate flexibila si sa colaboreze, fiind dispusi sa lucreze in alte tari, in alte culturi.

“Importanta brandului de angajator va deveni din ce in ce mai vitala pe masura ce companiile continua sa-si adapteze si sa-si alinieze forta de munca pentru a se pregati pentru ciclul urmator,” adauga Joerres. “Pe masura ce lipsa talentelor creste, trainingurile si dezvoltarea vor reprezenta, pentru angajatori, cheia pentru a-si pastra si pentru a-si imbunatati talentele pe care le au in prezent. Este necesara o strategie pentru a atrage si retine talentul de care are nevoie compania.”

Angajatorii care intalnesc cele mai mari dificultati in a gasi oamenii potriviti pentru a ocupa anumite functii sunt cei din Romania (62%), Taiwan (62%), Peru (56%), Japonia (55%), Australia (49%), Costa Rica (48%) si Polonia (48%). Lipsa angajatilor calificati pare a fi mai putin problematica in Irlanda (5%), Spania (8%), Marea Britanie (11%), China (15%) si Republica Ceha (17%).

Statele Unite ale Americii


In SUA, studiul arata ca 36% dintre angajatorii din regiune au dificultati in a-si ocupa posturile disponibile din cauza lipsei de talent pe nisa respectiva. Acest procent subliniaza o crestere de 8% in comparatie cu 2008 si este cu 6% mai mare decat media globala.

Pentru al doilea an la rand, tehnicienii sunt cel mai greu de gasit in SUA. Contabilii se situeaza pe locul al treilea, dupa lipsa acestora din top 10 cele mai dificil de ocupat pozitii, in 2008.

Asia

Lipsa talentelor din Asia o oglindeste pe cea din restul lumii, 32% dintre angajatorii regiunii indicand ca au dificultati in ocuparea diverselor posturi. Aceasta este o usoara crestere de 1%, comparativ cu procentul din 2008.

Angajatorii care intampina cele mai multe probleme in acest domeniu sunt cei din Taiwan (62%), Japonia (55%), Australia (49%) si Noua Zeelanda (39%). Lipsa talentelor pare a pune mai putin probleme in China (15%) si in India (20%).

Ramane o lipsa evidenta de reprezentanti de vanzari in Asia, acest job fiind cel mai greu de oferit, pentru al patrulea an consecutiv.

Europa, Orientul Mijlociu si Africa

In cele 17 tari ale acestor teritorii chestionate – Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elvetia si Anglia – 25% dintre angajatori au afirmat ca au dificultati in gasirea talentelor necesare pentru a ocupa diverse pozitii. Acesta este un procent in scadere cu 7% comparativ cu anul 2008 si este cu 5% mai mic decat media globala.

Tara care intampina cele mai mari dificultati in a gasit talentele de care are nevoie este Romania (62%), urmata de Polonia (48%), Grecia (37%) si Elvetia (36%). Situatia este mai putin serioasa in Irlanda (5%), Spania (8%) si Marea Britanie (11%).

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#angajat, #angajator, #cariera, #companie, #criza, #economie, #job, #talent , #stiri Impact