300 milioane euro pentru proiectele finantate de la UE, garantii de la Guvern in 2011

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 17:16
1043 citiri
300 milioane euro pentru proiectele finantate de la UE, garantii de la Guvern in 2011

Guvernul intentioneaza sa acorde in 2011 garantii in valoare de pana la 300 milioane de euro pentru co-finantarea imrumuturilor destinate proiectelor finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, informeaza NewsIn.

"Avand in vedere dificultatile pe care le intampina categoriile de beneficiari ai proiectelor finantate din instrumente structurale/programul ISPA in contractarea imprumuturilor pentru asigurarea necesarului de finantare pentru diverse cheltuieli pentru implementarea proiectelor, domeniul de aplicabilitate al Programului de sprijin aprobat prin OUG nr.9/2010, modificarile si completarile ulterioare, a fost extins prin introducerea posibilitatii acordarii de garantii de catre stat, prin FNGCIMM, si pentru proiectele co-finantate prin programul ex-ISPA si cele desfasurate in infrastructura de turism ce nu intra sub incidenta ajutorului de stat" se arata intr-o nota de fundamentare a Hotararii Guvernului pentru modificarea si completarea normelor de implementare a Programului de sprijin.

Documentul precizeaza ca in cazul proiectelor de promovare a infrastructurii de turism care au si o componenta de ajutor de stat, imprumutul pentru care se solicita garantia nu poate depasi 15% din valoarea totala a componentei de proiect care nu intra sub incidenta ajutorului de stat.

"Extinderea mecanismului prevazut de Programul de sprijin completeaza sprijinul substantial pe care Guvernul il acorda beneficiarilor de proiecte prin prefinantari si rambursarea contravalorii TVA aferente cheltuielilor eligibile, contribuie la implementarea cu succes a proiectelor finantate din instrumente structurale, avand in vedere contextul economic si financiar dificil.

Lipsa acestor prevederi poate provoca insuficienta resurselor financiare necesare continuarii si finalizarii proiectelor ex-ISPA", se precizeaza in nota de fundamentare.

Referitor la impactul financiar asupra bugetului general consolidat, in document se mentioneaza ca, la momentul acordarii, garantiile care vor fi emise in cadrul programului nu reprezinta plati din bugetul de stat, ci determina exclusiv majorarea datoriei publice.

Suma reprezentand valoarea de executare a garantiilor care nu au fost recuperate in cursul aceluiasi an are impact asupra bugetului anului in care acestea se executa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#euro, # proiecte, # finantare, # ue , #stiri Impact