4 dileme frecvente in cautarea unui job

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 17:50
2452 citiri
4 dileme frecvente in cautarea unui job

Cum sa depasesti neajunsurile cauzate de somaj, in timpul unei piete de munca instabile, poate fi o adevarata dilema. Totusi, acest lucru poate fi problematic in special pentru candidatii fara studii superioare sau cu un istoric profesional pus sub semnul intrebarii. Bariere precum acestea sunt tot ce este necesar, intr-o piata atat de competitiva, pentru a nu lua in considerare anumiti candidati, chiar inainte ca acestia sa sustina vreun interviu.

Este foarte important ca cei care isi cauta de lucru sa fie constienti de barierele de care se pot lovi si sa stie cum sa le evite prin continutul CV-ului.

“Retine, CV-ul tau este un document de marketing in care selectezi informatiile care te vor vinde urmatorului angajator. Nu ti se cere sa dezvalui fiecare rid din istoricul tau sau sa te dai peste cap pentru a te asigura ca angajatorul iti cunoaste toate slabiciunile,” spune Louise Kursmark, autoare a “Sales & Marketing Résumés for $100,000 Careers, Third Edition.”

“Nu minti, insa abordeaza aceste provocari cu creativitate si cu concentrare pe nevoile si interesele angajatorului, in loc sa pui accentul pe problemele din trecutul tau.”

Pentru a rezolva dilemele unei cautari de angajare, Kursmark ofera urmatoarele sfaturi pentru realizarea CV-ului:

Dilema Nr. 1: Ma tem ca angajatorul va considera ca sunt prea in varsta.

Dificultatile economice au determinat multi angajati sa se pensioneze mai devreme sau sa-si caute joburi de nivel inferior celor detinute pana acum.

Candidatii aflati in astfel de situatii sunt deseori preocupati de faptul ca vor fi automat inlaturati din procesul de selectie, pentru ca angajatorii vor crede ca sunt mult prea inaintati in varsta pentru a efectua sarcinile pe care le presupune jobul respectiv.

Candidatii care vor sa evite sublinierea varstei in CV ar trebui sa ia in considerare urmatoarele sugestii ale lui Kursmark:

• Elimina datele de absolvire.

• Evita orice date din 1960, 1970 si inceputul anului 1980.

• Trunchiaza-ti experienta, omitand joburile cu care ti-ai inceput activitatea profesionala (distingandu-se poate 5-15 ani).

• Ofera 10-20 de ani de experienta, cu date, apoi sumarizeaza experienta anterioara sub un titlu precum “Experienta profesionala pana in anul 1990” sau “Experienta profesionala anterioara.”

Dilema Nr. 2: Nu am o diploma de absolvire.

Desigur, o diploma de absolvire a unei facultati le ofera candidatilor un avantaj clar. Este important de retinut, totusi, ca aceasta nu inseamna totul. Esential este sa pui accentul pe istoricul tau profesional, pe abilitati si sa faci lipsa diplomei sa para neimportanta. Potrivit lui Kursmark, candidatii fara diploma pot dori sa:

• Elimine sectiunea “Educatie” din CV-ul lor.

• Sa sublinieze sectiunea “Dezvoltare Profesionala” sau sa-i dea un alt titlu care nu atrage atentia asupra studiilor superioare. Tine minte ca orice curs conteaza. Asadar, daca ai urmat cateva cursuri, includele in CV.

Dilema Nr. 3: Sunt ingrijorat ca angajatorii ma vor considera neserios, din cauza ca am lucrat in multe locuri, pentru putin timp.

Astfel de candidati tind sa determine angajatorii sa se indoiasca de absolut orice in ceea ce-i priveste. Oare e sincer? Oare e capabil sa fie devotat companiei? In zilele noastre, aceste intrebari sunt tot ce trebuie pentru ca angajatorul sa elimine candidatul din start. Kursmark sugereaza urmatoarele lucruri, pentru a asigura o aparenta mai pozitiva:

• Ia in considerare posibilitatea de a elimina din CV unul sau mai multe locuri de munca, astfel incat sa nu fie nici prea putin, dar nici prea multe.

• Daca au existat motive intemeiate sau circumstante care au contribuit la scurtarea perioadelor de lucru la diverse firme, poti adauga o explicatie scurta. In general, Kursmark sfatuieste impotriva explicatiilor sau a scuzelor in cadrul CV-ului, insa este de parere ca, uneori, afirmatiile scurte (precum dizolvarea unui departament, de exemplu) pot impiedica o reactie negativa.

• Concentreaza-te pe gasirea unor oportunitati de lucru prin intermediul networking-ului, lucru care te poate ajuta, datorita recomandarilor personale. Ulterior, in cadrul interviului, il poti uimi pe angajator si ii poti explica fata in fata de ce ai avut joburi de scurta durata.

Dilema Nr. 4: Am avut performante slabe la ultimul job.

Pentru candidatii care au lasat o vraiste completa in urma lor, la ultimul loc de munca, sau care pur si simplu nu au lucrat in locul respectiv suficient de mult incat sa aiba vreun impact, conceperea unui CV solid poate parea o misiune imposibila. Pentru a depasi acest impas, Kursmark incurajeaza candidatii sa sara peste scuze si sa gaseasca una sau doua povesti de succes, pe care sa le includa in CV fara a le elabora.

Subliniaza ceea ce ai realizat si ce ai invatat. De exemplu: “Am construit o baza solida pentru o cariera in vanzari imobiliare prin studii intensive si prin realizarea unor relatii solide.” Nu mentiona faptul ca nu ai vandut nicio casa.

Kursmark aminteste candidatilor ca pot aparea diverse probleme dupa evaluarea initiala a CV-ului. “Trebuie sa fii pregatit sa raspunzi la intrebarile care ti se pun. Exerseaza-ti explicatiile, astfel incat sa fie concise, nedefensive si cat de poate de pozitive,” spune aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#job dilema cautare angajare interviu CV , #stiri Impact