9 milioane euro pentru conservarea naturii si biodiversitate

Joi, 17 Iulie 2008, ora 12:06
6987 citiri
9 milioane euro pentru conservarea naturii si biodiversitate

Romania va primi, in 2008, fonduri europene de peste 9 milioane euro prin Life+, noul instrument financiar pentru mediu al Uniunii Europene (UE), pentru proiecte ce tin de aplicarea legislatiei si a practicilor comunitare privind natura si biodiversitatea, arata, joi, Ministerul Mediului. "Alocarea totala pentru 2008 a Comisiei Europene (CE) este de 207,5 milioane euro, din care jumatate va fi orientata pentru masuri privind conservarea naturii si biodiversitatea. Pentru Romania, alocarea financiara orientativa este de 9.033.381 euro", a declarat, pentru NewsIn, consilierul din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Nicoleta Dobre.


Propunerile de proiecte se depun la MMDD pina in 21 noiembrie 2008, termenul final stabilit de Comisia Europeana (CE). Pot beneficia de finantare prin LIFE+ atat institutii publice, cat si private.


Astfel, vor fi alocate fonduri comunitare pentru dezvoltarea si intretinerea bazelor de date care permit accesul publicului la informatiile despre mediu, monitorizarea mediului, inclusiv a padurilor, participarea la initiative de prevenire a incendiilor forestiere, gestionarea siturilor si a speciilor, elaborarea si punerea in aplicare a planurilor de actiune privind conservarea speciilor si a habitatelor.


Pentru perioada 2007-2013, bugetul alocat de CE prin acest instrument financiar este de 2,143 miliarde euro, sesiunile pentru propunerile de proiecte fiind organizate in fiecare an de Comisia Europeana.


Anul trecut Romania a primit o suma de aproximativ 8 milioane euro, iar cofinantarea ministerului mediului reprezinta circa 50% din costurile eligibile ale fiecarui proiect care va fi aprobat de Comisia Europeana.


"In cateva zile, cel mai tarziu pina la sfarsitul lunii, vor fi cunoscute proiectele care au fost acceptate de Comisie si atunci se va stabili si cofinantarea noastra", a mai spus consilierul MMDD, care a mai precizat ca rata contributiei este de maximum 50% din costurile eligibile si ca, in 2007, au fost depuse proiecte pentru toate componentele Life+.


Life+ este format din trei componente: Life+ Natura si biodiversitate, Life+ Politica si guvernare in materie de mediu si Life+ Informare si comunicare.


Life+ Natura si biodiversitate are ca obiective sa aplice politica si legislatia comunitara privind natura si biodiversitatea, la nivel local si regional, sa sustina dezvoltarea ulterioara a retelei Natura 2000, cuprinzand habitatele si speciile din zona de coasta si marina, sa monitorizeze si sa evalueze factorii cu impact negativ asupra naturii si a biodiversitatii.


Life+ Politica si guvernare in materie de mediu urmareste sa consolideze baza de cunostinte pentru dezvoltarea, evaluarea preliminara, monitorizarea si evaluarea finala a politicii si legislatiei specifice.


Life+ Informare si comunicare are drept tinta sa informeze populatie cu privire la aspectele de mediu, inclusiv in cazul prevenirii incendiilor forestiere.